Ruim honderd genodigden komen op de opening af.
Ruim honderd genodigden komen op de opening af.
Foto's

Vernieuwd museum opent eerste expositie

Cultureel

WEESP - Een donkere man als bediende was vroeger best normaal. Nu vinden we er van alles van en het is deel van de historie dat weinig wordt verteld. In Weesp werkten er zeker vier en waren daarmee een onderdeel van het dagelijkse leven.

In Museum Weesp is vrijdagmiddag onder grote belangstelling de expositie 'Uit de schaduw' geopend. Een tentoonstelling over vier Afrikaanse bediendes die in Weesp werkten.

Lees ook:
Museum opent expositie over Afrikaanse 'bediendes'

Midas Dekkers
De ruim 100 toeschouwers kregen eerst een voordracht van bioloog en Weesper Midas Dekkers over de rol van donkere mannen in de geschiedenis. Midas deed dat op een manier zoals Midas dat kan, op ene brutale jongensachtige manier waarbij controverses niet vermeden werden en de grens werd opgezocht. De zaal luisterde geboeid en grinnikte mee.

Mijlpaal
De expositie is voor het museum een mijlpaal en dat was te merken. Het is de eerste grote tentoonstelling die in jaren weer is gehouden en kenmerkt de grote vernieuwing van het gemeentelijke museum. Er is de afgelopen jaren flink in het museum en collectie geïnvesteerd, al is deze tentoonstelling volledig door sponsoren en externe bijdragen gefinancierd.

Jenever
Na de openingshandeling werd een glas jenever geheven, want bijna alle bedienden waren in de 17de en 18de eeuw in dienst van jeneverstokers. 



Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant