Afbeelding

Bouhuijslezing dit jaar avond vol muziek

Cultureel

WEESP - In de synagoge is zondagavond 23 april weer de Meester Bouhuijs avond. Geen lezing dit keer, want er is besloten om de avond te vullen met muziek. Dit jaar treedt op het Jiddisj Koor Hejmisj Zain

De 'meester Bouhuijs' avond in de Weesper Synagoge wordt jaarlijks georganiseerd ter herdenking van het wegvoeren van de Weesper Joden in april 1942. 

Hejmisj Zain is een gemengd koor onder leiding van dirigent Jules Bart. Ter gelegenheid van het optreden in de Weesper Synagoge wordt ook de Mauthausen-cyclus van Mikis Theodorakis gezongen, in een Jiddische vertaling. De cyclus is gebaseerd op teksten van Iakovos Kambanelis, zelf overlevende van de concentratiekampen. Niet eerder waren de teksten in het Jiddisch vertaald.

In haar vertaling heeft Willy Brill nauwgezet de originele – Griekse - tekst gevolgd. Verder horen Jiddische, enkele Hebreeuwse en Ladino liederen tot het repertoire, over liefde, verdriet en de strijd om het bestaan, en ook over de dramatische geschiedenis met de vele vervolgingen en de Shoah. Tijdens het concert zal mevrouw Gloria Fein een toelichting geven op de te zingen liederen.

Haarlem
Deze bijzonder emotionele liederen heeft het koor inmiddels een aantal keren ten gehore gebracht bij diverse herdenkingen in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, in Herdenkingskamp Vught, in Kamp Amersfoort, maar ook bij een grote 4-Mei Herdenking in Haarlem. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant