Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Samen betalen voor een vuurwerkshow: doen of niet doen?

Cultureel

WEESP - Als we het geld dat we normaal uitgeven aan ons eigen vuurwerk nu eens in een grote pot stoppen, dan kunnen we daarvan met elkaar een professionele vuurwerkshow kopen voor oud en nieuw. Met dat plan kwam D66-factievoorzitter Christian Zierleyn afgelopen maand naar de gemeenteraad. 

Tot een besluit kwam het niet, want het raadslid trok het idee na een korte discussie weer in: er was geen enkele steun. Toch stipten hij en de andere debaters enkele interessant punten aan.

De gemeenteraad besloot wel dat er voortaan in het oude centrum tussen de Vecht, Smal Weesp en de Oude Gracht geen vuurwerk meer mag worden afgestoken met oud en nieuw. Het moet leiden tot minder overlast. Zierleyn vindt dat zo'n vuurwerkvrij cirkeltje weinig nut heeft. Het geldt slechts voor een klein deel van Weesp en het ontmoedigt daardoor het zelf afsteken van vuurwerk niet, zo luiden zijn argumenten.

Centraal vuurwerk kan aantrekkelijke attractie zijn
Een centraal georganiseerd vuurwerk kan er wél voor zorgen dat mensen zelf geen vuurwerk meer kopen, zo ging hij verder. Het kan een aantrekkelijke nieuwe attractie zijn voor Weesp waarmee de overlast in andere delen van Weesp wordt beperkt. De D66'er rekende voor dat een bezienswaardig vuurwerk tussen de 15.000 en 25.000 euro zou kosten. "Waarschijnlijk is dat particulieren momenteel in Weesp veel meer uitgeven aan vuurwerk. Via crowdfunding onder vuurwerkliefhebbers moet het mogelijk zijn om genoemd bedrag bij elkaar te krijgen."

CDA: Niet weer een evenement in het centrum
Deze proefballon werd vanuit de CDA-banken onder vuur genomen. "Niet weer een evenement in het centrum", begon fractievoorzitter Jan Renzenbrink. Hij vindt het geen goed idee om een grote groep mensen, veelal met een slokkie op, tijdens de jaarwisseling naar de binnenstad te lokken. "De jaarwisseling in Weesp voltrekt zich relatief rustig, laten we de problemen niet opzoeken."

Gemeente heeft nog geen plannen
Burgemeester Van Bochove maakte helder dat de gemeente geen initiatief voor een collectief vuurwerk neemt. De animo bij ondernemers en andere sponsors had hij al laten onderzoeken en die blijkt er niet te zijn. Mocht er een groep Weespers opstaan die voldoende geld bijeenbrengt voor een gezamenlijk vuurwerk, dan zal de gemeente de benodigde vergunningaanvraag gewoon beoordelen. Van Bochove adviseerde de landelijke vuurwerkdiscussie af te wachten. Wie weet regelt Den Haag het wel voor ons, zo leek hij te zeggen. Zierleyn trok weliswaar zijn voorstel in, maar laat het crowdfundvuurwerk nog niet los. "Ik denk best dat het mogelijk moet zijn."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant