Het barakkenkamp gezien vanaf de Singel, kort voor de afbraak in 1961. Op de achtergrond de fabrieken van Van Houten.
Het barakkenkamp gezien vanaf de Singel, kort voor de afbraak in 1961. Op de achtergrond de fabrieken van Van Houten.

Barakkenkamp De Roskam, 20 jaar militaire geschiedenis

Cultureel

WEESP - In zijn jaarlijkse oorlogsverhaal voor het WeesperNieuws duikt journalist Dick van Zomeren in de geschiedenis van barakkenkamp De Roskam. Voor twintig jaar speelde het kamp een militaire rol van betekenis voor Weesp. 

Het voor 500 Nederlandse militairen bestemde complex De Roskam te Weesp werd begin januari 1940 feestelijk geopend, vijf maanden voor de Duitse inval. Maar De Roskam werd twintig jaar later alweer gesloten en viel onder de slopershamer. Dick van Zomeren, auteur van onder andere het boek 'Weesp in oorlogstijd' uit 2012 dook in de beknopte, maar intrigerende geschiedenis van dit barakkenkamp.

De bouw
Op 3 september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit, maar al zes dagen eerder was in ons land de algehele mobilisatie van kracht. Weesp maakte deel uit van de Vesting Holland met bij Weesp als oostgrens de rivier de Vecht. De stad werd overstroomd met talloze dienstplichtigen die bij gebrek aan kazernes werden ondergebracht in scholen, verenigingsgebouwen, op boerderijen en in de feestzaal van hotel De Roskam. Om hen beter te huisvesten werd op een volkstuincomplex naast de Singel en achter het hoofdkantoor van Van Houten in allerijl een barakkenkamp gebouwd.

Meer lezen? Lees in het WeesperNieuws
Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant