Gluren bij de buren op zondag 4 februari.
Gluren bij de buren op zondag 4 februari. Foto: Kai Zwaferink

Amateurkunstenfestival Gluren bij de Buren

Kunst & Cultuur

WEESP - Twee keer per jaar veranderen huiskamers en tuinen in intieme podia voor de lokale amateurkunst. Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2024 in 44 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Ook in Weesp zijn zondag 4 februari op verschillende plaatsen optredens te zien.

In Buurtkamer De kastanje, Kastanjelaan 2A, speelt Ella Decibella om 12.45, 14.15 en 15.45 uur. Dit (semi) akoestische duo speelt evergreens en jazzstandaards van 1900 tot heden. Geen poespas, alleen alle vrijheid voor zang, gitaar en speelplezier.

Chris Richter speelt in Buurtkamer Weespersluis, Fort Diemerdamstraat 71A om12.00, 13.30 en 15.00 uur. Sinds 2016 beschrijft zij de wereld voor zichzelf in liedvorm. Indie-folkmuziek met kleine, grote, verhalen waarin woorden heilig zijn en de muziek moet volgen.

Bij de Kreatieve Groep, Ossenmarkt 44, kun je genieten van een optreden van Catarina Rodrigues. Ze is een pop en urban singer-songwriter, heeft al hele mooie dingen bereikt en doet niets liever dan live optreden! Je ziet haar spelen om 13.30, 15.00 en 16.30 uur.

Ook bij mensen thuis in de woonkamer zijn optredens. Zo kun je bij Michel en Marlies op Hoogstraat 67 genieten van cabaret/poëzie/kleinkunst om 12.45, 14.15 en 15.45 uur. Bij hen treedt Fausto op met zijn voorstelling ‘Jij bent zeker de wokeste thuis’.
Je mag tegenwoordig namelijk helemaal niks meer zeggen, behalve als cabaretier natuurlijk. Fausto laat zien hoe leuk het is om woke te zijn én dat het uitdagend is als je niemand wilt beledigen. Een voorstelling over onze verwarrende wereld waarin hij je laat nadenken over dat wat vanzelfsprekend lijkt.

Winter en zomer editie

Tijdens deze wintereditie worden lokale podiumkunstenaars in huiskamers geprogrammeerd, tijdens de zomereditie zijn de optredens in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden plaats tussen 12.00 en 17.00 uur en zijn verdeeld over alle wijken van een gemeente. Een grote verscheidenheid aan disciplines is vertegenwoordigd. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie en maken zo kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig, maar een vrijwillige bijdrage is gewenst.

Stichting de Bühne

Gluren bij de Buren is een productie van Stichting de Bühne die zich sinds 2008 inzet voor cultuurbeoefening en -beleving. Een team enthousiaste zzp’ers organiseert het festival op lokaal niveau. Veel van deze ‘programmamakers’ zijn naast Gluren bij de Buren ook actief als theatermaker, singer-songwriter, programmeur of muziekmarketeer. Zij zorgen dat het evenement in hun stad of gemeente op rolletjes loopt. Ze onderhouden onder andere samenwerkingen met partners, zorgen voor zichtbaarheid, zijn aanspreekpunt voor deelnemers, en stellen een zo goed mogelijk programma samen. 

De programmamakers koppelen aangemelde acts en locaties aan elkaar en geven alle deelnemers de handvatten om een succesvol huiskamerconcert te organiseren. De locaties zijn voor één dag een eigen podium; de hosts en acts krijgen alles wat ze nodig hebben om hun eigen concert te promoten en versnaperingen aan te bieden aan de bezoekers.

Wil je volgend jaar zelf je huis of tuin ter beschikking stellen aan een artiest? Lees er alles over op de website van Gluren bij de Buren.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant