Afbeelding
Foto: Marieke van Veen

Een (wens)ballon oplaten mag niet meer

Natuur en Milieu

WEESP - Een ballon oplaten vanwege een feestje, of een wensballon oplaten om wat voor reden dan ook. Het mag niet meer. De gemeenteraad heeft, op voorspraak van GroenLinks, een verbod op heliumballonnen en wensballonnen toegevoegd aan de algemene plaatselijke verordening (apv). 

Met het toevoegen van het verbod komt er een einde aan onduidelijkheid over het verbod op de ballonnen. De gemeenteraad voegde het verbod twee jaar geleden ook al eens toe aan de apv. Dat gebeurde vanwege het gevaar van de vliegende en brandende ballonnen, maar ook vanwege de vervuiling van het milieu. Het verbod werd echter snel weer geschrapt

Het oplaten van heliumballonnen gebeurt in Weesp nog zelden. De wensballonnen worden wel nog met regelmaat opgelaten. De wensballonnen branden vaak niet helemaal op, waarna de plastic en metalen resten in de natuur terecht komen Als voorbeeld van het gevaar van de wensballonnen wordt een incident rond de jaarwisseling genoemd. Toen werd een smeulende wensballon op het grasveld tussen de molens De Vriendschap en De Eendracht gevonden. "In Weesp met vele monumenten en rieten daken wil je brand door een wensballon ten allen tijde voorkomen", zo stelt GroenLinks.

Het verbod kon reken op steun van nagenoeg de hele gemeenteraad

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant