Het pmd-afval gaat nu nog in zakken. Er komt snel een container voor.
Het pmd-afval gaat nu nog in zakken. Er komt snel een container voor. Foto: André Verheul

Vierde afvalbak komt deze zomer

Natuur en Milieu

WEESP - De klikohuishoudens in Weesp krijgen er in juni of juli een vierde afvalcontainer bij: voor pmd-afval. In het najaar wordt de huidige grijze bak vervangen voor een kleinere.

Iedereen die nu ook al afval aanbiedt in 'kliko's' krijgt een grote pmd-container met een inhoud van 240 liter en een oranje deksel. In de pmd-container gaan plastic verpakkingen, blik en drinkkartons. Daardoor is er veel minder restafval, dus kan de 'grijze bak' kleiner.

Pmd hoort nu al gescheiden te worden. Dat gaat via zakken - en die gaan verdwijnen. Wie pmd-afval scheidt, merkt al dat er aanzienlijk minder restafval overblijft. Vandaar dat de bak voor restafval kleiner wordt (140 liter). Bovendien komt de GAD daarmee enigszins tegemoet aan het bezwaar dat de containers steeds meer ruimte innemen in tuin of schuur. Naast pmd- en restafval heb je immers ook nog papier en gft.

Kleinere restcontainer komt maanden later
De kleinere restcontainer komt echter pas maanden later. Doe alles in één keer, zou je zeggen. Maar nee, gelijktijdige verwisseling is vorig jaar in Huizen slecht bevallen, dus dat doen we voortaan anders, meldt de GAD-woordvoerster. Wie dat wil, kan grotere, kleinere of extra containers aanvragen. De GAD stuurde daarover onlangs een brief met instructies en voorwaarden.

Container weigeren mag, maar afval scheiden verplicht
Een container weigeren mag ook, maar de GAD wijst erop dat afval scheiden wel verplicht is. Wie niet de juiste bakken heeft, moet dus zelf het afval gescheiden inleveren.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant