Als het windje even opsteekt, is dit wat er gebeurt. Links Leeuwenveld, rechts Weespersluis.
Als het windje even opsteekt, is dit wat er gebeurt. Links Leeuwenveld, rechts Weespersluis. Foto: André Verheul

Stuifzandstormpjes Leeuwenveld van bouwplaats Weespersluis

Buurt / wijk

WEESP - Een groot hek met doek moet de bewoners van het Leeuwenveld verlossen van het ergste stuifzand. Dat zand waait van de naastgelegen bouwplaats van Weespersluis.

Het hek is 550 meter lang en op het doek dat erop wordt gespannen komen uitingen van Weespersluis. "Wij verwachten dat dit doek het grovere zand voor een deel tegenhoudt. Het fijne stof zal echter niet tegen te houden zijn. Wij gaan er echter wel van uit dat de situatie enigszins verbetert", schrijft de projectsecretaris aan de omwonenden.

In de afgelopen periode zijn er meerdere klachten ontvangen. Als de wind maar een beetje opsteekt, waait er fijn zand het Leeuwenveld in. Het probleem wordt verergerd doordat het werk aan Weespersluis stil ligt wegens beschermde padden en (binnenkort) de bouwvakantie. De bovenste laag van het zand raakt daardoor losser en droger en waait makkelijk weg. Natmaken van het zand is geen oplossing. "Precies bij de omstandigheden die de meeste overlast veroorzaken (droog weer, noordenwind) is het sproeien bijna letterlijk een druppel op een gloeiende plaat. Na zeer korte tijd is het zand weer opgedroogd. Ook is het ons niet toegestaan om een groot aantal kuubs water per uur op te pompen in verband met beschermde fauna", zo staat in een nieuwsbrief van Weespersluis.

In Weespersluis worden 2750 woningen gebouwd. Het zand ligt er om de polderbodem stevig te maken. De verkoop van het eerste deelproject, dat 'Lanenrijk' heet, begon op 1 juli. De vraag overstijgt het aanbod ruimschoots, zodat loting heeft plaatsgevonden. De bouw moet volgens planning begin 2018 beginnen. Lanenrijk sluit aan op Leeuwenveld 3, de laatste fase van dit eerdere nieuwbouwproject in de Bloemendalerpolder. In Lanenrijk komen ook een school en wijkvoorzieningen zoals enkele winkels. Later volgen de deelprojecten Vechtrijk en Waterrijk.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant