Afbeelding

Wensballon wordt verboden

Politie

WEESP - Er komt een verbod op wensballonnen in Weesp. De ballonnen met open vuur zijn gevaarlijk en verontreinigen het milieu, zo stelt de PvdA die het verbod heeft voorgesteld. Het college neemt het over. 

Het verbod op de wensballon is opgenomen in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening die donderdag door de gemeenteraad wordt aangenomen. Onder meer de brandweer waarschuwt al langer voor de brandende wensballonnen.

Constructie
Een rijstpapieren zak wordt met de opening naar beneden over een raamwerk van bamboe of ijzer gespannen. De hoogte bedraagt ongeveer een meter en de doorsnede 40 tot 60 centimeter. In de opening hangt een kleine hoeveelheid in was of andere brandbare vloeistof gedrenkte katoen of papier. Wanneer deze aangestoken wordt, wordt de lampion verlicht en de lucht in de lampion opgewarmd, waardoor deze zoals een heteluchtballon opstijgt. De lampion is zo over enkele kilometers zichtbaar. Nadat de lichtbron is gedoofd, daalt de lampion terug naar de aarde.

Brandgevaarlijk
Als zo'n ballon tegen een rieten dak, een droog bos of iets anders brandbaars vliegt is de kans op brand aanzienlijk. Ook verbranden de ballonnen niet helemaal, er valt uiteindelijk iets uit de lucht. Dat blijft in de omgeving liggen. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant