Afbeelding
Foto: André Verheul

De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft nogal haast

Politiek

WEESP - WSP, GroenLinks en D66 hebben elkaar gevonden in een ambitieus coalitieakkoord en de nieuwe wethoudersploeg is aangesteld om de komende vier jaar de mouwen nog eens extra op te stropen. Maar hoeveel klussen kan de op het tandvlees lopende gemeentelijke organisatie van Weesp nog aan?

Weesp gaat fuseren met Amsterdam en dat is niet voor niets. Zonder hulp kan de gemeentelijke organisatie de zaken nu al niet meer bolwerken. "We weten het hoofd boven water te houden, maar het houdt niet over. Over de gehele linie is er in het recente verleden fors bezuinigd, jarenlang niet/nauwelijks geïnvesteerd in de organisatie (vanwege bestuurlijke fusie/samenwerking) en is het takenpakket voor de gemeente alsmaar groter geworden", zo staat in het 'overdrachtsdossier' dat vorige maand bij de wisseling van de gemeenteraad is aangeboden.

Intern is er van alles in gang gezet, soms met hulp van Gooise Meren en Amsterdam, om de gemeentelijke dienst te laten draaien en de medewerkers gemotiveerd te houden. "Er is een hoge spanning op de totale organisatie, omdat de personeelsbezetting op vele onderdelen matig/zwak is", staat in het document. Middelen om personeel aan te trekken zijn er niet of nauwelijks. De ambtelijke fusie met Amsterdam heeft dus haast. Het project is al gestart en de koers is uitgezet op een ambtelijke fusie per 1 april 2019 (de bestuurlijke fusie volgt niet eerder dan 2022). Maar datzelfde fusieproces zal een forse extra wissel trekken op de organisatie. "Naast de winkel die open moet blijven, worden veel collega's gevraagd hun bijdrage te leveren aan het ambtelijke fusieproces, zowel organisatorisch als inhoudelijk." Door deze omstandigheden zal het nieuwe college gedwongen zijn de ambitieuze plannen van de gemeenteraad terughoudend in te plannen. Met andere woorden: het komende jaar er even niet te veel bij, alsjeblieft. "De organisatie piept en kraakt nu al", zei burgemeester Van Bochove al eens.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant