Afbeelding

Geen openbare school in polder

Politiek

WEESP - Weespersluis, de nieuwbouwwijk in de Bloemendalerpolder, krijgt twee nieuwe basisscholen. Eén met katholieke inslag en een met protestant-christelijke inslag. Het gevolg van wetgeving die voor Weesp heel raar uitpakt, zo blijkt uit het Plan van Scholen dat de gemeenteraad donderdag bespreekt.

Wel christelijk, niet openbaar
Dat zit zo: wie een nieuwe school wil stichten in een gemeente moet aantonen dat er voldoende belangstelling is voor die vorm van onderwijs. Drie partijen hebben zich in Weesp gemeld voor een school in de polder: Spirit (protestant-christelijk), Talent Primair (openbaar) en Asko (katholiek). Daarvoor wordt gekeken naar de huidige situatie van de scholen nu en die lijn wordt doorgetrokken naar de toekomst. Op basis van die prognoses is er meer dan voldoende voedingsbodem voor onderwijs met een protestants-christelijke inslag (Terp, Van der Muelen-Vastwijk, Kors Breijer), maar op basis van die berekening is er onvoldoende draagvlak voor een school met openbare inslag (Triangel en Hobbedob)

Katholiek ook
Wie dat zo ziet zou zeggen dat er helemaal onvoldoende draagvlak is voor een katholieke school met alleen de huidige Jozefschool. Maar de Asko gebruikt voor hun aanvraag een omweg. Want de Jozefschool aan de Blomstraat in Weesp is geen zelfstandige school, maar een dependance van de Jozefschool in Muiden. En omdat Weesp dus officieel geen katholiek onderwijs heeft, mag er een referentiegemeente worden aangewezen voor cijfers. Zij hebben daarvoor de gemeente Heiloo gekozen en daar is een hoge belangstelling voor een katholieke school.

College moet
Het college van B en W kan op basis van deze cijfers wettelijk niet anders dan de aanvragen voor een katholieke en protestant-christelijke school toewijzen en een aanvraag voor een openbare school afwijzen. Volgens wethouder Peter Eijking wordt de soep waarschijnlijk niet zo heet gegeten als die wordt opgediend: "Spirit en Talent Primair zijn in gesprek om in één school christelijk-protestants en openbaar onderwijs te gaan combineren."

Raad heeft bedenkingen
Toch is er in de gemeenteraad veel gemor over de gang van zaken en de wetgeving die voor Weesp raar uitpakt. Onder meer D66 en de PvdA zijn kritisch.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant