Afbeelding

Raadsfracties distantiëren zich van toon op social media

Politiek

WEESP - Raadsleden mogen in pincipe zeggen wat ze willen, maar er zijn ook grenzen. Dat is de boodschap van burgemeester Van Bochove aan de gemeenteraad. Daar zijn alle partijen het roerend mee eens, op de eenmansfractie van DSB na.

De burgemeester stuurde eind februari van dit jaar een waarschuwende brief aan de gemeenteraad over de schaduwzijde van raadsleden die zich actief bewegen op sociale media. Zo zouden, aldus de burgemeester, raadsleden ambtenaren met naam en toenaam beschuldigen van onder meer omkoopbaarheid. Ambtenaren kunnen zich in principe niet in het openbaar verweren en het is dan ook politiek 'not done' om ambtenaren persoonlijk aan te vallen.

Stappen
Op verzoek van de WSP werd de brief vorige week in de raadzaal publiekelijk besproken. Daar bleken ook raadsleden te zijn die last hebben van persoonlijke aanvallen van andere raadsleden. "Ik heb zelfs eens overwogen verdere stappen te ondernemen", aldus Kitty Jong (PvdA). WSP'er Lars Boom keek ook vooruit naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar, waarin hij een toename van de felheid vreest.

Burgemeester Bas Jan van Bochove verduidelijkte zijn brief nog verder en herinnerde de raadsleden eraan dat ze ook een interne gedragscode hebben waaraan ze zich dienen te houden. De brief is dan ook een duidelijke waarschuwing: dit is de grens en niet verder. Er zijn raadsleden die schuilaccounts op Twitter en Facebook hebben om daar hun mening te geven.

Eensgezind
De gemeenteraad was opvallend eensgezind over dit gevoelige onderwerp. Coalitiepartijen WSP, GroenLinks en PvdA en oppositiepartijen VVD, D66 en CDA namen afstand van de felle bewoordingen op de sociale media en spraken de wens uit dit te stoppen. Alleen de eenmansfractie DSB van Gerton van Unnik bleef muisstil.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant