In het plan wordt de Utrechtseweg 'Welstandsvrij' verklaard.
In het plan wordt de Utrechtseweg 'Welstandsvrij' verklaard.

Historici waarschuwen voor schade na afschaffen welstand

Politiek

WEESP - Er is kritiek op het idee om grote delen van Weesp 'Welstandsvrij' te maken. Onder meer de Historische Kring Weesp vreest voor sommige gebouwen en vraagt om een groter beschermd gebied.

Het college van B en W wil de regeldruk verminderen en stelt voor om de gang naar de Welstandscommissie voor delen van Weesp niet meer verplicht te maken. Alleen in de oude binnenstad en in de agrarische delen van Weesp blijft een blik van de Welstandscommissie vereist.

Lees ook:
Gemeente denkt over deels afschaffen Welstandscommissie

Toch zijn de Historische Kring en de stichting Korenmolen De Vriendschap zeer bezorgd. Want de molens vallen in het plan niet meer onder het beschermde gezicht, net zoals de rest van de Utrechtseweg. Ook 'Het Rode Dorp' (Talmastraat, Singel en Scheapmanstraat), Villa Casparus en het Buitenveer verliezen hun beschermde status. 

Ondanks dat het een proef van 2,5 jaar is, kan er in die tijd veel schade worden aangericht aan de omgeving, zo zeggen zij. 

Wethouder Peter Eijking pareerde kritiek door te stellen dat Weespers ook zelf verantwoordelijk zijn voor hun omgeving en de schoonheid daarvan, maar had ook begrip voor de bezorgdheid. Het plan wordt daarom de komende maand onder de loep genomen en volgende maand wordt het opnieuw gepresenteerd. De wethouder beloofde te kijken naar verruiming van het beschermde gebied. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant