Vreugde bij pro-Amsterdam
Vreugde bij pro-Amsterdam

'Nu een eenheid vormen, zeker richting Amsterdam'

Politiek

WEESP - Hoe krijgen we de verdeelde stad weer bijeen? De vraag Amsterdam of Gooise Meren heeft de inwoners van Weesp sterk verdeeld. Nu duidelijk is dat het Amsterdam wordt, gaat het in beide kampen over verbinding en eenheid.

Velen waren op het laatst wel een beetje klaar met die hele Amsterdam-Gooise Meren-discussie. Het was tijd voor duidelijkheid en die werd door de Weesper kiezer gebracht. Met 57,4% van de stemmen in het referendum boekt Amsterdam een overtuigende overwinning. Het betekent dat de gemeenteraad aanstaande maandag geen al te zware dobber zal hebben aan het historische besluit over de fusiepartner.

Geen oude politiek
Lars Boom mag zich de grote winnaar noemen van de verkiezingsavond. Zijn Weesper Stadspartij werd wederom de grootste met vijf zetels en ook de uitgesproken keuze voor Amsterdam pakte goed uit. "Ik ben enorm blij. Gelukkig zijn de Weespers heel verstandig geweest." De WSP dankt het succes volgens Boom in belangrijke mate aan het goede werk dat WSP-wethouder Astrid Heijstee heeft verricht binnen het sociaal domein. "Daarnaast zijn wij altijd duidelijk geweest in onze stellingname en hebben we geen oude politiek bedreven."

Constructieve opposiite
Een nieuwe coalitie hoeft hij niet te smeden, want WSP, GroenLinks en PvdA houden hun meerderheid. Toch zal het recht doen aan de uitslag als ook het CDA, als de grootste stijger en nu de tweede partij van Weesp, bij de coalitieonderhandelingen wordt betrokken. Jan Renzenbrink: "Wij hebben altijd op een constructieve manier oppositie gevoerd en de kiezer waardeert dat. Maar we zijn wel teleurgesteld over de keuze voor Amsterdam. Of Weesp nu naar de gallemiezen gaat? Nee hoor, dat hebben wij nooit gezegd. Maar het wordt anders."

Achter zich laten
Ook bij de VVD zijn er gemengde gevoelens. Laura van Dalen: "We moeten nu met z'n allen toewerken naar het beste voor Weesp. Ik hoop dat iedereen dit snel achter zich kan laten. We moeten nu een eenheid vormen, zeker richting Amsterdam. Aan ons zal het echt niet liggen."

Lees meer reacties in de digitale editie en onze papieren editie die vandaag in Weesp op de mat valt.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant