Afbeelding
Foto: Sjoerd Stoop
Amsterdam

De kiezer heeft gesproken, hoe nu verder?

Politiek

WEESP - Zijn we nu allemaal Amsterdammers? Komen de bierfietsen al deze kant op?

De Weespers spraken zich gisteren in meerderheid uit voor een fusie met Amsterdam. Dit is wat er nu gebeurt.

Gemeenteraad
Op maandag 26 maart komt de gemeenteraad bijeen in de Grote Kerk van Weesp om het raadsbesluit te nemen over de bestuurlijke toekomst.

Dat is het vervolg op de bijeenkomst op 9 november. Toen bleek er al een grote raadsmeerderheid voor Amsterdam, maar een besluit werd uitgesteld tot na het referendum. Met de uitslag van het referendum (57% voor Amsterdam) twijfelt niemand er meer aan dat de gemeenteraad daadwerkelijk besluit om het fusieproces met Amsterdam op te starten.

Ambtelijke fusie
Het doel is eerst een ambtelijke fusie te organiseren. Weesp blijft dan nog minstens vier jaar zelfstandig, maar de ambtelijke organisatie van Weesp gaat op in die van Amsterdam. Op die manier kan Weesp de gemeentelijke taken beter uitvoeren.

Bestuurlijke fusie
Amsterdam wil die situatie slechts tijdelijk, wat betekent dat er uiteindelijk ook bestuurlijk gefuseerd moet worden. Weesp verliest dan de zelfstandigheid en wordt het 23e gebiedsdeel van Amsterdam. Dat gebeurt op zijn vroegst in 2022.

Goedkeuring
Komen tot een ambtelijk fusie is een besluit van de betrokken gemeenteraden.
De bestuurlijke fusie is een ander verhaal. Daarvoor is een herindelingswet nodig. Die volgt na een advies van de provincie en vereist goedkeuring van de ministerraad, de Raad van State en het parlement en wordt bekrachtigd door de koning. 

 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant