Afbeelding

Aquaduct over drie weken in gebruik

B2b

WEESP - Nog iets meer dan drie weken en dan gaat het aquaduct open voor verkeer. In het weekend van 19 augustus staat een enorme operatie op stapel. 

De bouw is in duizelingwekkend tempo gegaan en nu ligt naast Weesp het grootste aquaduct van Europa, twaalf banen breed. 19 augustus gaat het eerste deel open in een heel spannend weekend, een weekend waarin alles tegelijkertijd wordt gedaan.

In gebruik
In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Amsterdam richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1. In die week is ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven.


Spoorbrug
Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug vervolgens op de fundamenten te schuiven.

Eén weekend
Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Voor Weespers betekent het wel dat zowel treinreizigers als automobilisten een weekend last ondervinden. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Amsterdam.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant