Het complex staat al jaren leeg aan de 's-Gravelandseweg.
Het complex staat al jaren leeg aan de 's-Gravelandseweg.

Oud-drummer Herman Brood zit met Rubatex in zijn maag

B2B

WEESP - Vastgoedondernemer, en oud drummer van Herman Brood, Jan 't Hoen eist in een kort geding miljoenen euro's schadevergoeding van advocaten- en notariskantoor Boekel. Inzet? Het voormalige Rubatex-complex aan de 's-Gravelandseweg. Zo meldt het Financieel Dagblad.

't Hoen won eerder al een zaak over het complex. In 1994 ging de fabriek Rubatex failliet. De curator vond geen gegadigden voor het complex op de vervuilde grond en het werd ook nog eens gekraakt.

1998
In 1998 koopt 't Hoen voor 100.000 euro het hypotheekrecht. Hij schakelt vervolgens Boekel in om de aansprakelijkheid voor de bodemvervuiling, de krakers en een woonbestemming te regelen. In 2001 is er goed nieuws, zo weet het FD: het is volgens Boekel allemaal geregeld. 't Hoen trekt vervolgens miljoenen euro's uit om het terrein te kopen en het landgoed 'Vechtzicht' te ontwikkelen. Maar er is in al die jaren niks gebeurd: dat komt volgens 't Hoen omdat Boekel een verkeerd advies gaf.

Verkeerd huisnummer
Wat is er gebeurd? Het heeft er volgens het Financieel Dagblad alle schijn van dat het onderzoeksteam een verkeerd huisnummer heeft onderzocht. Er is ter plekke poolshoogte genomen, maar de bodemsanering die het waarnam ging over de vervuilde boomgaard en de weide van de buurman. Het terrein bleek na aankoop gewoon vervuild en met de aankoop werd 't Hoen verantwoordelijk voor de schoonmaak. Een taxatie spreekt over 13 miljoen euro schade voor 't Hoen. 

Volgens het Financieel Dagblad is er dus al een uitspraak dat Boekel aansprakelijk is. 't Hoen begint nu de procedure om alvast een voorschot van 4,8 miljoen euro binnen te halen. 

Verzilveren
Maar er is ook een prozaïsche reden, aldus het dagblad. 't Hoen wordt op zijn beurt weer aangepakt door het Amerikaanse fonds Promontoria, die de hypotheekverplichting op het complex vorig jaar overnam van Van Lanschot. Zij kregen onlangs toestemming die hypotheek te verzilveren.

Meer bij het Financieel Dagblad over de zaak

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant