Wegwerpbekers taboe vanaf 2020

WEESP Weesp wil af van plastic wegwerpbekers bij evenementen zoals Koningsdag en het Sluis-en-bruggenfeest. Het stadsbestuur gaat met de organisatoren van evenementen in gesprek om te komen tot alternatieven, zoals herbruikbare bekers (hardcups), mogelijk in combinatie met statiegeld.

Het voorstel komt van het CDA en wordt gesteund door de voltallige gemeenteraad, met uitzondering van de VVD. Het gaat om een motie waarin het college van B en W wordt opgeroepen tot vijf actiepunten. Naast het gesprek aangaan met organisatoren om te komen tot alternatieven, wordt gevraagd expertise van externe partijen te gebruiken, zoals Green Deals of Green Events. De motie voorziet er ook in om Weesp Marketing en het ondernemersfonds hierin te betrekken. In de motie geeft het college ook de opdracht om te bevorderen dat in elk geval bij het komende Sluis-en-bruggenfeest geen plastic wegwerpbekers meer gebruikt worden. In het laatste punt gaat de vrijblijvendheid eraf: daarin staat dat met ingang van 2020 het verbod op wegwerpbekers een standaardvoorwaarde is in de evenementenvergunningen. De ban op de plastic bekertjes moet ervoor zorgen dat de hoeveelheid zwerfvuil na een evenement sterk vermindert.

Preventie zwerfafval

De raad ging ook akkoord met het plan van aanpak preventie zwerfafval. Na aandringen van de VVD is daar een landelijke subsidie voor verkregen.