Via een coöperatie kunnen ook anderen hun energiebehoefte verduurzamen.
Via een coöperatie kunnen ook anderen hun energiebehoefte verduurzamen. Foto: Pixabay

Weespers willen samenwerken in lokale energiecoöperatie

Weesp staat voor de enorme opdracht om in 2050 energieneutraal te zijn. Een Weesper energiecoöperatie draagt daar een steentje aan bij.

WEESP Een energiecoöperatie waarmee Weespers samen duurzame energie kunnen inkopen. Aan dat plan werken enkele betrokken bewoners van Weesp. Daarmee voorzien ze in hun eigen energiebehoefte en willen ze bijdragen aan een schone leefomgeving.

Weespers kunnen meedoen met zonnepanelen op hun eigen dak of via zonnepanelen op een extern dak, via een bepaalde constructie. Door samen aan de slag te gaan kunnen deelnemers aanspraak maken op een verlaagd tarief. Er wordt momenteel gezocht naar belangstellenden. Aanmelden kan door contact op te nemen met Paul Roholl via weesperzon@xs4all.nl.

Energieneutraal

Wethouder Maarten Miner is blij met het particuliere initiatief. De coöperatie kan er volgens hem ook bij helpen dat mensen die niet zelf zonnepanelen kunnen plaatsen toch, via panelen van anderen, hun energiebehoefte kunnen verduurzamen. Dat helpt weer een beetje in de ambitie om Weesp in 2050 energieneutraal te krijgen. "Met alleen de zonnepanelen gaan we het niet redden. Andere maatregelen zijn ook van belang, zoals isolatie. De energiecoöperatie kan daar met voorlichting aan bijdragen", zegt Miner. Om de duurzaamheidsambitie te bereiken, komt de wethouder binnenkort met een uitvoeringsprogramma. "Daarin staat hoe we die ambities dan willen bereiken." In Amsterdam noemen ze dat Routekaart Amsterdam Klimaatneutraal 2050 - en die is onlangs vastgesteld. Leg je de ambities van Amsterdam en Weesp naast elkaar, dan blijken er verschillen. Weesp gaat voor 15% elektrisch autoverkeer in 2025, Amsterdam heeft als doel om in 2030 al het verkeer binnen de gemeentegrenzen uitstootvrij te maken. Belangrijk dingetje wel. Want in 2030 valt Weesp binnen de gemeentegrens van Amsterdam.

De vraag aan Miner: is het Amsterdamse beleid ook al het beleid van Weesp? "Het antwoord daarop is 'nee', want we blijven de komende jaren bestuurlijk zelfstandig en dus blijven we ons eigen beleid voeren, ook op het gebied van duurzaamheid."