Een (wens)ballon oplaten mag niet meer

WEESP Een ballon oplaten vanwege een feestje of een wensballon oplaten om wat voor reden dan ook: het mag niet meer. De gemeenteraad heeft, op verzoek van GroenLinks, een verbod op heliumballonnen en wensballonnen toegevoegd aan de algemene plaatselijke verordening (apv).

De gemeenteraad voegde het verbod twee jaar geleden ook al eens toe aan de apv. Dat was om het brandgevaar van wensballonnen te beteugelen, vooral bij kwetsbare gebouwen zoals molens en woningen met rieten kappen. Ook de vervuiling van het milieu was destijds al een argument. Dat verbod werd echter weer geschrapt, omdat een wensballonondernemer de raad ervan had overtuigd dat de ballonnen van tegenwoordig afbreekbaar zijn.

Incident

Rond de afgelopen jaarwisseling was er een incident met een smeulende wensballon. Die was, al smeulend, terechtgekomen op het grasveld tussen de molens De Vriendschap en De Eendracht aan de Utrechtseweg. "In Weesp met haar vele monumenten en rieten daken wil je brand door een wensballon te allen tijde voorkomen", stelde GroenLinks. Het hernieuwde verbod kon rekenen op steun van de gemeenteraad.

Het oplaten van heliumballonnen, zoals op Koningsdag of het Sluis-en-bruggenfeest, gebeurde in Weesp sowieso al (bijna) niet meer.