Afbeelding
Foto: Rein Kooyman

Blue LOOP Originals

In 2013 viel onze mond open van verbazing toen wij in de recyclefabriek in Haaksbergen stonden. Te midden van honderden huizenhoge balen met versleten kleding kregen we een eerste indruk van de omvang van al het textiel dat we jaarlijks consumeren en weggooien. Slechts een klein percentage wordt daadwerkelijk gerecycled – meestal als isolatiemateriaal in auto's. Eeuwig zonde! Waarom maken we niet iets moois van dit 'afval', dat ook nog eens helpt om onze planeet te verduurzamen?

We vonden onze uitdaging in het populairste, maar ook meest vervuilende kledingstuk: de spijkerbroek. Onze filosofie om een oude spijkerbroek een hoogwaardig tweede leven te geven doopten we om tot 'WORN to REBORN'. Samen ontwerpen en produceren wij een collectie met als doel het verduurzamen van de textielindustrie. In Italië ontmoetten we fabrikanten die ons gedachtegoed delen: minder textielafval verbranden en meer versleten kleding recyclen. Hoe gaat het in z'n werk? Elke versleten jeans is gemaakt van katoen en daardoor uitermate waardevol als ruwe grondstof. Na het inzamelen van oude spijkerbroeken gaan krachtige ontrafelmachines aan het werk. Zorgvuldig ontrafelen zij elke broek tot er aan het eind van het proces alleen lichtblauwe jeansvezels overblijven. Deze vezels vormen de basis van ons Blue LOOP DNA. De afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om garens te ontwikkelen met 92% recycled denim. We mixen ook met andere gezonde vezels, zoals tencel, recycled wol en organic cotton. Van deze garens creëren we prachtig gebreide items.

Daarnaast zijn wij ook druk bezig met innovatieve projecten op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we afgelopen jaar een tent ontwikkeld van oude spijkerbroeken en een jas van gerecycled denim met geïntegreerde zonnepanelen. Het lijkt ons mooi om ook jou mee te nemen op onze recyclejourney. Kom naar Zipper Fashion in Weesp, lever een versleten spijkerbroek of wollen trui in en draag je steentje bij.

P.S. Wist je dat..?

- Mode na olie de meest vervuilende industrie ter wereld is.

- Alleen al in Europa jaarlijks 640 miljoen paar spijkerbroeken op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden.

- Het ontrafelen van versleten spijkerbroeken een waterarm proces is. Het gebruik van 1 kilogram gerecycled denim levert in vergelijking met nieuw katoen een besparing van 8.000 liter water op.

- Je op elk REMO label – dat is bevestigd aan jouw Blue LOOP kledingstuk – kunt zien hoeveel gercycled denim jouw product bevat en waar je kleding is geproduceerd, van begin tot eind. Ook de hoeveelheid water, stroom en CO2–uitstoot die is bespaard bij de productie wordt weergegeven. Zo maken wij de wereld een klein beetje mooier.

Afbeelding