Mo(hammed) Bouhali is een van de gezichten van de campagne tegen racisme.
Mo(hammed) Bouhali is een van de gezichten van de campagne tegen racisme. Foto: Sophie Kerssemakers

Eerste Hulp bij Discriminatie: website tegen discriminatie en racisme gelanceerd

Maatschappelijk

WEESP/AMSTERDAM - Vandaag is het de Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme. Deze valt op 21 maart. Vijftien inwoners van de gemeente  spreken zich uit tegen discriminatie en racisme in een postercampagne, die vanaf vandaag door de hele stad te zien is. 

Organisaties die discriminatie in hun eigen omgeving willen bestrijden, kunnen terecht op een speciale website met interventies: Eerste Hulp bij Discriminatie. De website is speciaal gemaakt voor alle organisaties in het maatschappelijk veld: verenigingen, stichtingen en organisaties in de sectoren kunst & cultuur, onderwijs, sport & vrije tijd, woningmarkt en jeugd, zorg & welzijn. Op de site staan interventies en hulpmiddelen die passen bij de situatie van de betreffende organisatie, zoals workshops, quick scans, naslagwerken en adviezen op maat.

Lokale bekende gezichten 

Vandaag start opnieuw de campagne ‘Kom Op’. Dit keer roepen in elk stadsdeel bekende gezichten uit de buurt hun stadgenoten op om zich uit te spreken tegen discriminatie en racisme. In Weesp spreekt Mo Bouhali zich uit. Op de campagnefoto houdt hij een bord vast met de tekst: “Zeg er iets van als een zwarte man wordt uitgescholden om zijn huidskleur. Kom op Weesp!”

Zes specifieke vormen van discriminatie komen aan bod: anti-zwart racisme, antisemitisme, moslimdiscriminatie, lhbtiq+ discriminatie, anti-Aziatisch racisme en validisme (discriminatie van mensen met een beperking). De posters zullen twee weken lang te zien zijn in abri’s, mupi’s, winkelcentra en metrostations. Eerder deze maand waren al video’s met oproepen tegen discriminatie te zien in de vier grootste bioscopen. De ‘Kom Op’ campagne loopt met onderbrekingen al sinds 2020.

Wethouder Touria Meliani (Inclusie en Antidiscriminatiebeleid):“De gemeente Amsterdam accepteert geen enkele vorm van discriminatie en sluit niemand uit. De strijd tegen discriminatie kan niemand in z’n eentje voeren. Het allerbelangrijkste is dat inwoners elkaar als mens blijven zien, en dat we elkaar met nieuwsgierigheid en empathie blijven ontmoeten. Investeren in inclusie, antidiscriminatie, emancipatie en het blijven aankaarten is daarom heel belangrijk. Om die reden bieden we deze website aan en starten we weer met de ‘Kom Op’ campagne.”

Meer informatie vindt je op de volgende websites: www.amsterdam.nl/eerstehulpbijdiscriminatie
en de campagnewebsite: www.amsterdam.nl/komop.