Een pas aangelegd sedumdak op een bushalte
Een pas aangelegd sedumdak op een bushalte Foto: Provincie Noord-Holland

Proef met sedum op bushaltes

Algemeen

WEESP De provincie Noord-Holland heeft op vier verschillende locaties bushaltes voorzien van sedum-dakbedekking, waaronder bij Weesp langs de N236. Het doel was om te onderzoeken of op deze manier een nuttige bijdrage kan worden geleverd aan het klimaat, de biodiversiteit, de waterhuishouding en meer. 

Uit de proef – die twee jaar heeft geduurd – blijkt dat deze groene dakbedekking inderdaad een positief effect heeft op de biodiversiteit en in mindere mate ook op fijnstof, CO2, geluid en de waterhuishouding in stedelijk gebied. In het buitengebied en langs de kust is het effect minder of slaat het sedum niet aan. Volgend jaar wordt een nadere afweging gemaakt over het vervolg van deze proef in het integraal Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (iMPI). 

Begin 2020 is op verzoek van Provinciale Staten een onderzoek gestart naar vergroening van de bushaltes door middel van sedum-dakbedekking. Sedum is een verzamelnaam voor een type bodembedekker die een groot deel van het jaar bloeit, het wordt ook wel vetkruid genoemd. Sedum wordt steeds meer toegepast op bushaltes en overige daken. Zo worden bijvoorbeeld bij gemeente Utrecht de bushaltes nu standaard toegepast met sedum.

Sedum als dakbedekking kent vele voordelen. De bloemen van sedum zijn zeer rijk aan nectar en daarmee erg aantrekkelijk voor insecten, zoals bijen, hommels en vlinders. Sedum neemt fijn- en gifstoffen op: een sedum dakbedekking kan zelfs schadelijke stoffen zoals zware metalen (lood, cadmium) opnemen. Daarnaast slaan de plantjes CO2 op: jaarlijks 1,23 kg CO2 per m2 en zorgen ze voor zuurstofproductie.

Ook heeft de dakbedekker een gunstig effect op de waterhuishouding. Door de sponswerking van het sedum wordt het regenwater langer vastgehouden en het water wordt door de sedum dakbedekking gefilterd. En als laatste argument: een bushalte met een minituintje op het dak ziet er mooi uit.  

Mocht het sedum uitgebreider gaan worden toegepast dan moet er wel wat gebeuren aan de haltes: de dakconstructie van bestaande haltes is ongeschikt voor sedum-dakbedekking. Daarom kan deze dakbedekking alleen worden aangebracht als bushaltes vervangen worden en een stevigere dakconstructie krijgen.

Uit de proef bleek dat sedum niet goed bestand is tegen zilte omstandigheden van de Noord-Hollandse kust. Hier is het sedum niet aangeslagen. Op de overige locaties is het sedum wel tot ontwikkeling gekomen. Bushaltes met sedum-dakbedekking in de bebouwde omgeving bieden dan ook de meeste meerwaarde op het gebied van biodiversiteit, opname van fijnstof en wateropvang.

Proef op vier locaties Het sedum is vanaf september 2020 als proef gefaseerd geplaatst op de volgende locaties: N236 nabij Weesp (1 halte) N200 aan de kust van Bloemendaal aan Zee (2 haltes) N242 bij Middenbeemster (1 halte) en HOVASZ Hoofdorp-Aalsmeer (8 haltes).

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant