Discussie op WSP-avond over toekomst.
Discussie op WSP-avond over toekomst.

Welke koers gaat Weesp varen?

Algemeen

WEESP - 2016 wordt een belangrijk jaar voor Weesp. De gemeente moet zich bewijzen in een bestuurskrachtonderzoek van de provincie Noord-Holland en tegelijkertijd beslissingen nemen over de toekomst. De gemeente wil dit moment aangrijpen om zichzelf, en alle Weespers, een spiegel voor te houden.

Waarom?
Weesp moet dit allemaal doen omdat de gemeente eigenlijk helemaal niet meer zou hebben bestaan. Het was de bedoeling dat we nu gefuseerd waren met Muiden, Naarden en Bussum. Maar die fusie ging niet door en Weesp bleef zelfstandig achter.

Maar alleen redt Weesp het niet. Voor de uitvoering van de zorgtaken in het Sociaal Domein zijn samenwerkingen met andere gemeenten nodig. Het gouden ei leek gevonden in een samenwerking met Wijdemeren en Stichtse Vecht (de Vechtgemeenten), maar die droom spatte recent uiteen omdat Wijdemeren toch liever met Hilversum fuseert. Dus moet Weesp op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners of gemeenten om te fuseren.

Provincie loert
Weesp mag dan zelfstandig willen blijven, de provincie Noord-Holland wil dat niet. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft al meermaals duidelijk laten vallen dat hij vindt dat er in het Gooi te veel gemeenten zijn en Weesp is in zijn ogen te klein om voort te bestaan. 

Bestuurskrachtonderzoek
Alle gemeenten in het Gooi krijgen van de provincie eind volgend jaar een bestuurskrachtmeting: een rapportcijfer voor het functioneren. Weesp wil zo goed mogelijk uit de bus komen, maar de gemeente wil nu ook dit moment gaan gebruiken om iedereen een spiegel voor te houden.

Het college van B en W schrijft: "Weesp wil dit bestuurskrachtonderzoek als reflectie gebruiken in een te ontwikkelen perspectief op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Weesp. Dit willen we niet alleen doen. Onze inwoners, maatschappelijke instellingen, ondernemers en onze samenwerkingspartners (gemeenten, provincie) hebben een beeld van ons functioneren en een visie op onze toekomst. Hier willen we gebruik van maken."

Iedereen mag meepraten dus de komende maanden. Op welke manier is nog niet duidelijk.

Partijen
Niet alleen op het stadhuis wordt er nagedacht over de toekomst, ook de politieke partijen kijken druk om zich heen. Recent hield D66 een avond over alle toekomstopties en deze week organiseerde de WSP een stadsplatform over de kwestie ter oriëntatie voor de grote discussie die volgend jaar moet losbarsten. Ad van Gemert (WSP) luistert naar ideeën.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant