Zoals Weesp eruit hoort te zien in de donkere feestmaand, feestelijk verlicht.
Zoals Weesp eruit hoort te zien in de donkere feestmaand, feestelijk verlicht. Foto: Archief WeesperNieuws
Update

Kerstboom komt, feestverlichting blijft uit

Bedrijven

WEESP - Het goede nieuws is dat er op 6 december aan het eind van de ochtend een kerstboom wordt geplaatst om de feestvreugde in de de feestmaand te verhogen.

Wat vreemd is, is het uitblijven van de feestverlichting dit jaar in het centrum. Normaliter hangen er lampjes in de bomen rondom De Kom, zijn de winkelstraten feestelijk verlicht en liggen er boten van de bruine vloot die prachtig zijn versierd. Meestal is dit al voor de intocht van sinterklaas. Meerdere malen hebben we nagevraagd bij de winkeliersvereniging waar de verlichting blijft, en ook bij de BIZ die per januari van start gaat is de vraag naar de feestverlichting neergelegd. Helaas is er nog niets bekend over de feestverlichting en doet iedereen er dusver het zwijgen toe over de reden hiervan.

De pot van de ondernemers is voor nu gewoon bijna op

Update: Inmiddels is er een reactie gekomen onder dit bericht op FaceBook van Jonathan Sas van Nelis’ IJssalon, die een duidelijke verklaring geeft voor het uitblijven van de feestverlichting in het centrum: “De reden is erg simpel, de feestverlichting werd altijd voor 100% door de centrumondernemers betaald, niet door de gemeente. Het geld voor de totale pot ging voorheen via een reclamebelasting voor ondernemers. Nu komt er een BIZ die pas in 2024 start. Het opzetten van de BIZ kost wat tijd, en gelukkig gaat deze door. Anders is er namelijk nooit meer geld voor kerstverlichting en heel veel andere dingen. De pot van de ondernemers is voor nu gewoon bijna op.”

Hij legt verder uit dat de gemeente Amsterdam al eens extra heeft gestort wat de gemeente niet had hoeven doen, maar waardoor wel de mooie bloembakken afgelopen jaar geregeld konden worden, naast wat andere activiteiten. 

Sas zegt ook dat men vooral moet beseffen dat het de gezamenlijke centrumondernemers zijn die dit allemaal betalen, en dat dit niet vanzelfsprekend mag worden gevonden. “Koop daarom lokaal en steun de ondernemers die dit allemaal betalen. De kerstverlichting alleen al kost zo 45.000,- euro per jaar inclusief het ophangen en dergelijke”, zo roept hij op in zijn reactie op het bericht.

(De kerstboom komt op de plaats waar deze ieder jaar staat, in de Oudegracht bij de Slijkstraatbrug.)


De plaats van de kerstboom (archieffoto)  - Foto: Nora Schenk

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant