Drinkwater wordt duurder.
Drinkwater wordt duurder. Foto: PWN

PWN verhoogt drinkwatertarieven

Bedrijven

REGIO - Drinkwatertarieven stijgen komend jaar met zo’n 10 euro per jaar voor een gemiddeld huishouden.

Vanaf 1 januari 2024 betaalt een consument 1,77 euro per duizend liter drinkwater. Dit betekent 0,00177 euro per liter. Hier komt dan nog 77,55 euro vastrecht per jaar bij (bedragen zijn inclusief 9 procent btw en exclusief belasting op leidingwater). Hierdoor stijgt de prijs van drinkwater.

Dit heeft een aantal oorzaken. De stijging komt voornamelijk door inflatie, gestegen lonen en investeringen in productielocaties & infrastructuur. Deze investeringen zijn nodig om betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren. 

Bron

De belangrijkste bron voor drinkwater is het IJsselmeer. Door onder meer klimaatverandering staat de kwaliteit van het water in het IJsselmeer onder druk. Ook zorgen toenemende periodes van droogte voor verzilting. Deze uitdagingen vragen een steeds intensievere zuivering van de drinkwaterproductie. 

Geen winstoogmerk

PWN investeert ook om de capaciteit uit te breiden omdat de bevolking in Noord-Holland groet. Daarnaast heeft het leidingwerk onderhoud nodig en stijgen de energiekosten. 

Drinkwater moet betaalbaar zijn en blijven

Tanja Kroonenberg, concern controller bij PWN vertelt: “Drinkwater moet betaalbaar zijn en blijven voor iedereen. Daarom proberen wij altijd zeer terughoudend te zijn met tariefaanpassingen.”

“We ontkomen er alleen niet altijd aan. Om nu en in de toekomst betrouwbaar drinkwater te kunnen blijven leveren, zijn deze hogere kosten niet te voorkomen. We hebben geen winstoogmerk en gebruiken het resultaat om een deel van de investeringen te financieren die nodig zijn om de drinkwatervoorziening te borgen. De totstandkoming van de tarieven wordt binnen de kaders van de drinkwaterwet opgesteld en de Inspectie Leefomgeving en Transport houdt hierop toezicht.” 


Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant