Afbeelding

Weesp is met voldoende AED's 'hartveilig'

Buurt & wijk

WEESP In Weesp zijn over het algemeen genoeg AED's aanwezig die 24 uur per dag bereikbaar zijn. Dat is beter dan bijvoorbeeld Amsterdam, waar nog extra AED’s nodig zijn voor een goede dekking.

Dat meldt de Hartstichting. Van de ruim 2200 AED’s die in de provincie Noord-Holland zijn aangemeld, is ongeveer 66% 24 uur per dag beschikbaar. 

AED-check
In Weesp hebben we het al goed voor elkaar, blijkt uit de AED-check op de website van de Hartstichting. Op het kaartje kun je met een postcode checken hoe het gesteld is. De postcodes 1381, 1382 en 1384 krijgen een dikke voldoende. Dat is onder meer te danken aan mensen die samen met buurtbewoners een AED aanschaffen. Ook bedrijven die een AED aanschaffen en deze op een openbaar bereikbare plek ophangen, dragen hieraan bij.

Buurt-AED's
Maar postcodegebied 1383 zou met twee AED's er net te weinig hebben. En met de ene defribillator die volgens de Hartstichting in het snel uitdijende postcodegebied 1384 hangt zal het ook snel te weinig zijn. De Hartstichting roept daarom mensen op om hun woonwijken hartveiliger te maken door samen met buurtbewoners een AED aan te schaffen. Buurtgenoten kunnen daarvoor ook een crowdfunding starten. Meer informatie is te vinden op hartstichting.nl/aed.

Burgerhulpverleners
Naast dag en nacht bereikbare AED's zijn ook burgerhulpverleners onmisbaar. Via HartslagNu, het landelijk oproepsysteem voor reanimatie dat is gekoppeld aan 112, worden aangemelde mensen die kunnen reanimeren en die in de buurt van een slachtoffer zijn, opgeroepen. In het oproepsysteem staan ook AED’s geregistreerd die door burgerhulpverleners gebruikt kunnen worden. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuten sneller bij het slachtoffer dan de ambulance.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant