Afbeelding
Foto's: Marieke van Veen

Kaalslag Herfststraat komt voor veel Driemonders als onaangename verrassing

Buurt & wijk

DRIEMOND - In Driemond werden de bewoners van de Herfststraat vanmorgen wakker van het geronk van kettingzagen. Onder meer in hun straat is inmiddels een flink aantal bomen gekapt. Voor sommige aanwonenden komt dit als een zeer onaangename verrassing.

Op de hoek van de straat ligt een grote berg gevelde bomen. Twee verkeersleiders hangen er in het zonnetje tegenaan. In het dorp is het qua verkeer relatief rustig dus hun klus van vandaag zou een makkie kunnen zijn, ware het niet dat ze steeds worden aangesproken door verbaasde Driemonders die verhaal komen halen. 

Te laat voor bezwaren
Daar zijn ze eigenlijk niet voor, maar ze weten wel te vertellen dat de bomenkap ruim van te voren door Amsterdam Zuidoost op de officiële manier is aangekondigd. Met klachten kunnen ze dus niks, de bezwaarprocedure is al lang en breed afgerond.


Een aantal bomen blijft voorlopig staan omdat daar vogelnesten in zitten. 

Het kappen en snoeien gaat dus gewoon door: “Wel blijven een paar bomen voorlopig staan omdat daar nesten in zitten, maar verder gaan de mannen gewoon verder met hun werkzaamheden.” Ze vinden het niet vervelend dat zij door de buurt als aanspraakpunt worden gezien, ze kunnen er wel begrip voor opbrengen: 

“We merken wel vaker dat mensen de bekendmaking gemist hebben of op dat moment de impact niet goed konden inschatten. Pas als het uitvoerende werk begint, beseffen ze wat er echt gebeurt. Logisch dat ze dan ze er dan meer van willen weten en het bij ons komen navragen. Tot nu toe bleef iedereen gelukkig ook netjes”.

‘Had meer aandacht verdiend’
Buurtbewoners die een paar meter verderop een aanhangwagen staan in te laden zijn inderdaad niet witheet van woede maar wel behoorlijk verbolgen: “We hebben het nog even nagekeken maar de manier waarop het in de bekendmaking staat, komt volgens ons niet helemaal overeen met de kaalslag die hier nu plaatsvindt. Iets wat het aanzicht van de buurt zo drastisch verandert, had vooraf best meer aandacht mogen krijgen.”

‘Geen kans gehad’
Dat vindt ook bewoonster Yvonne Leeflang, die vanmorgen de redactie tipte over de kaalslag. Ze vindt dat de bomenkap duidelijker gecommuniceerd had moeten worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van aankondigingsborden bij de locaties: “Wij hebben als bewoners geen enkele kans gehad om hier iets aan te doen. En nu hakken ze er lustig op los”. Ze begrijpt ook niet dat deze beeldbepalende bomen, die er volgens haar al 50 of zelfs 75 jaar staan, uitgerekend in het broedseizoen gekapt worden.

Grote inhaalslag
In de 40 jaar dat Driemond onderdeel is van Amsterdam is er geen groot onderhoud uitgevoerd aan de openbare ruimte. Daarom is er momenteel een grote inhaalslag gaande. In het hele dorp worden wegen, voet- en fietspaden, groen- en speelvoorzieningen, openbare verlichting, parkeerplaatsen en straatmeubilair onder handen genomen. Hiervoor moesten en moeten op verschillende plekken bomen en ander groen wijken.


Ook de bomen en ander groen in het verwilderd ‘hofje’ tussen de Winterstraat en een blok garage/opslagboxen worden momenteel met de grond gelijkgemaakt.

Vannacht om klokslag 00.00 uur wordt Weesp grondgebied van Amsterdam. Weesp en Driemond gaan dan samen verder als het Amsterdamse stadsgebied Weesp. 

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant