Afbeelding

Voor alle wijkbewoners: de Buurtkamer

Buurt / wijk

WEESP - Als het aan de vrijwilligers van het buurtpanel Noord-West en Hogeweij ligt, zit niemand in deze wijk straks nog alleen thuis. Ze zijn druk aan het klussen in de Kastanjelaan, waar een Buurtkamer komt voor alle inwoners van de wijk.

Het WeesperNieuws mocht donderdag even rondkijken. Terwijl twee mannen aan het verven zijn, loopt Inge Kaam binnen. Trots wijst ze naar de slinger voor het raam: 'Buurtkamer De Kastanje' staat erop. Ze vond hem in de tweedehandswinkel waar ze tegenwoordig kind aan huis is: "Ons budget is beperkt."

Nieuwsgierig
Enthousiast vertelt Kaam hoe het ervoor staat en wat er allemaal nog gebeuren moet voor de feestelijke opening op woensdag 19 april. Het laminaat hebben ze van Ymere gekregen, uit kantoorruimtes die niet meer worden gebruikt. Kaam was met een stukje daarvan naar de Kringloper gegaan. Daar vond ze gordijnen in precies dezelfde kleur en precies de juiste maat. De vloer en de gordijnen worden beige. Is dat niet saai?, beseft ze opeens. Een man met een kwast in zijn hand stelt haar gerust: de stoelen die straks komen hebben uitgesproken primaire kleuren.

Inloop en activiteiten
Die avond komt Kaam samen met Ismonda Boom-Aarts naar Radio Weesp. De Buurtkamer moet de sociale cohesie in de buurt vergroten, zo vertellen ze de luisteraars. De eerste opzet bestaat uit een inloop van 10.00 tot 16.00 uur op werkdagen. Buurtbewoners kunnen binnenstappen voor koffie en een praatje. In de loop der tijd wil het buurtpanel het aanbod uitbreiden met activiteiten waar behoefte aan is. Suggesties hiervoor moeten in principe vanuit de bezoekers zelf komen, maar voorbeelden zijn handwerken, knutselen en samen koken en eten. Het pandje heeft een keukentje.

Hulp nodig
Binnen het buurtpanel bestond al langer de wens om een ruimte te hebben voor buurtactiviteiten. De Roskam in de Julianastraat is gesloten en dat blijkt een gemis. Boom-Aarts: "Ymere kwam zelf met dit gebouwtje op de proppen: het staat al jaren leeg. We mogen het voor een schappelijke prijs huren en Ymere helpt ons ook met de inrichting." Kaam: "En van de gemeente krijgen we de Weesper Kei: een financieel steuntje in de rug voor verbindingsactiviteiten. Maar verder hebben we niks. We kunnen alle hulp dus goed gebruiken: van spullen en klussers tot en met gastheren en gastvrouwen. Aanmelden kan via Facebook (Buurtkamer De Kastanje) of door gewoon even binnen te stappen."

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant