Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

Landscroon verkeert in gevaarlijk slechte staat

Buurt / wijk

WEESP - De fraaie en historische begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg verkeert in een slechte staat en kan gevaar opleveren voor bezoekers.

Zo komt naar voren uit het vooronderzoek dat B en W hebben laten uitvoeren naar de mogelijkheden van een kleinschalig crematorium op Landscroon. Dit schrijft het college aan de raad: "De staat van onderhoud is niet goed. De omringende singel is er slecht aan toe, de bomen en paden zijn in slechte staat en hierdoor gevaarlijk. Met name het historische deel is door verval en verzakkingen niet veilig voor bezoekers. De watersingel is niet goed zichtbaar en doet nu niets voor de parkachtige kwaliteit en uitstraling."

Het gevaar schuilt in verzakkingen van de graven, scheuren in de wandelpaden en vallende takken en omvallende bomen. In 2015 viel er een boom om en kwam terecht op het clubgebouw van de watersportvereniging aan de Nijverheidslaan.

Rol in discussie crematorium
Het achterstallig onderhoud kost klauwen met geld zonder dat daar inkomsten tegenover staan, zo leggen B en W uit. De vestiging van een klein crematorium op Landscroon, waar twee grote uitvaartondernemingen voor in de markt zijn, zou de kosten van het onderhoud deels kunnen dekken. Daarmee speelt het (gebrek aan) onderhoud dus ineens een rol in de discussie die de gemeenteraad zal voeren over de vraag of er een kleinschalig crematorium op Landscroon moet komen of niet. De gemeenteraad heeft het college opdracht gegeven uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn voor een crematorium op Landscroon. Van de drie onderzochte scenario's is er één kansrijk, concludeert het college. Dat is het scenario van een kleinschalig crematorium binnen het huidige Landscroon. De andere scenario's (niets doen en een crematorium op een aangrenzend terrein) worden afgeraden.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant