Afbeelding
Archieffoto: Ruth van Kessel

Bewoners Nieuwstad vechten voor behoud achtertuin

Buurt / wijk

WEESP - Na tientallen jaren dreigen enkele Nieuwstadbewoners hun achtertuin te verliezen. Maandag deden ze een laatste poging bij de Raad van State om hun tuinen te behouden, maar de kans dat dit lukt is klein.

Volgens de gemeente Weesp hebben de bewoners een stuk openbare grond ingepikt en dat als tuin ingericht. De Utrechtse rechtbank gaf de gemeente hierover al gelijk. Het feit dat de gemeente er al jaren van wist zonder op te treden, maakt volgens de rechtbank niet uit. Ook na vele jaren stilzitten, mag een gemeentebestuur nog optreden tegen illegale situaties.

De advocaat van de bewoners meldde dat er een civiele procedure bij de rechtbank is gestart over de vraag of de grond door verjaring hun eigendom is geworden. Maar dat maakt niets uit, zegt een woordvoerster van de gemeente. Ook als de grond door verjaring eigendom van de bewoners is geworden, mag die niet als tuin worden gebruikt. Het geldende bestemmingsplan verbiedt dat. De grond hoort namelijk bij bastion De Rooseboom en dat is een beschermd rijksmonument. Bovendien wil de gemeente de grond gebruiken voor een historisch stadspark. De bewoners zeggen dat de gemeente voorheen geen waarde aan de grond hechtte: het onderhoud van het groen moest van de bewoners zelf komen.

De gemeente erkent dat, maar vindt het nu toch tijd voor handhaving. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant