In 2017 bij de plaatsing van een AED in winkelcentrum Hogeweij, Annelies Vinken staat links.
In 2017 bij de plaatsing van een AED in winkelcentrum Hogeweij, Annelies Vinken staat links. Foto: Sjoerd Stoop

'Iedereen in Weesp zou op AED-cursus moeten'

Buurt / wijk

WEESP- Als het aan Annelies Vinken ligt, leert iedereen een AED (Automatische Externe Defibrillator) gebruiken, omdat je daarmee levens redt. Wie voor de zomer een training volgt, steunt daarmee ook nog eens Stichting Semmy.

Vinken doneert namelijk voor iedereen die bij aanmelding het WeesperNieuws vermeldt, 25 euro aan de stichting Semmy, die geld inzamelt voor onderzoek naar de dodelijke ziekte hersenstamkanker

Overlevingskans
De cijfers liegen er niet om: in Nederland worden 16.000 mensen jaarlijks getroffen door een hartstilstand. Als iemand binnen 2 minuten wordt gereanimeerd met een AED is de overlevingskans 90%, binnen 6 minuten is dat 40%. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans 6%.

Acht AED's
In Weesp hangt op acht locaties een AED die ieder moment bereikbaar is. 190 mensen met een geldig certificaat om een AED te gebruiken zijn op het moment via hartslagnu.nl aangesloten bij het netwerk 'AED Burgerhulpverlening Weesp'. 

'Je kunt met een AED niets fout doen'
Vinken zou het liefst zien dat iedere Weesper de AED kan bedienen en zich ook aanmeldt bij het netwerk van vrijwilligers via hartslagnu.nl. Een AED gebruiken leer je bij Vinken in een training van 2 uur. "Ik kan niet genoeg benadrukken: met een AED kun je niets fout doen."

Informatie en aanmelden via info@aed-professionals.nl, 06-16583668 of 06-53545258. Vermeld WeesperNieuws en van het cursusgeld wordt 25 euro gedoneerd aan Stichting Semmy.

Lees verder in de digitale editie

Afbeelding

Mis niks, lees alles!

Wil je ons steunen en al onze artikelen lezen?
Kies hier je abonnement.

Uit de krant