Het bestuur van de Wereldwinkel weet niet of ze de huur voor het winkelpand aan de Nieuwstraat na september 2019 nog wel voor vijf jaar kan vastleggen. Maar er wordt hard aan een oplossing gewerkt. Want Weesp zonder Wereldwinkel, dat wil niemand.

Eerlijke handel wordt ook in supermarkten steeds populairder

De Wereldwinkel Weesp huurt al 12 jaar de ruime winkel aan de Nieuwstraat. Een A-locatie, en daar staat een commerciële - hoge - huurprijs tegenover. "Net als andere Wereldwinkels in Nederland is het ook voor onze Wereldwinkel financieel een wat moeilijke tijd, hoewel we in Weesp een van de hoogste omzetten hebben van Nederland", vertelt Hans de Wal, voorzitter van de Weesper Wereldwinkel. Ten dele komt dat omdat de missie van de Wereldwinkel - eerlijke prijzen voor de makers van de producten - zo goed is opgepakt door andere winkels dat er nu concurrentie is. "Op zich heel goed natuurlijk, maar dat maakt het voor ons wel moeilijker. Als de supermarkt de repen van Tony Chocolonely in de aanbieding doet, verkopen wij die week vrijwel geen chocolade. Maar ons werk is nog steeds hard nodig om mensen in arme landen te helpen, en wij hoeven geen winst te maken."

Kosten omlaag

In september van dit jaar moet het bestuur het huurcontract van de winkel verlengen per september 2019, en volgens het contract meteen voor vijf jaar. Dat is in deze onzekere tijd niet zo verantwoord, vindt De Wal. "Wij gaan voor continuïteit, want Weesp zonder Wereldwinkel, dat wil niemand, wij ook niet. Als bestuur hebben we al alles gedaan om de kosten omlaag te krijgen, en met succes. Maar de minimumgrens is wel bereikt. We zullen meer maatregelen moeten nemen om de Wereldwinkel Weesp nog langer dan een paar jaar voort te kunnen zetten, zonder de ogen te sluiten voor de realiteit. Misschien wil de eigenaar van het pand waarin onze winkel is gevestigd wel een verlenging van het huurcontract voor één jaar afspreken. In andere gemeenten krijgen Wereldwinkels vaak steun van de gemeente of bijvoorbeeld een kerkelijke instelling. Wij bedruipen ons nu 100% zelf."

In gesprek

"We gaan binnenkort met de gemeente in gesprek om te kijken of we wat back-up zouden kunnen krijgen. Verhuizen zou ook nog een optie zijn, maar dan zouden we naar een veel kleinere winkel op een minder goede locatie moeten gaan om het ook lonend te maken. Of misschien is er nog wel een pandeigenaar die onze ideële instelling deelt en een goed winkelpand om die reden voor een relatief lagere huurprijs kan verhuren. Welke optie het ook wordt, voorlopig verandert er niets: het huidige huurcontract loopt nog tot september 2019 en ook daarna gaat de Wereldwinkel Weesp door, daar werken we hard aan."