Buurtbewoners van de eerder deze maand gevonden overleden bewoner van het J.H. Leopoldhof maken zich zorgen over de afwikkeling van de kwestie. De ontruiming van het huis laat namelijk op zich wachten. Geur en ongedierte worden weliswaar bestreden maar de situatie blijft naar en onfris, zo laten onderburen aangedaan weten.

Op dinsdag 7 augustus ontdekten agenten een overleden man in een bovenwoning van het Leopoldhof, de dichtersbuurt in wijk Noord. Uit de staat van ontbinding kon worden geconcludeerd dat de man al langere tijd dood in huis lag. Hij was een natuurlijke dood gestorven, zo stelde de gemeente Weesp de volgende dag per brief de omwonenden gerust.

'Het is heel naar. De vliegen komen via ventilatiegaten onze huizen binnen'In het appartementencomplex aan het J.H. Leopoldhof was vanwege de ontbinding van het lichaam in combinatie met de zomerwarmte sprake van ernstige geuroverlast. De gemeente meldde in hetzelfde schrijven dat een reinigingsbedrijf met de woning aan de slag zou gaan. Er werd speciale apparatuur ingezet om de geur te neutraliseren en ongedierte te bestrijden, maar verder is er tot nu toe weinig gebeurd. Een onderbuurman: "Naar ik heb begrepen is het nog niet bekend hoe de nabestaanden de nalatenschap willen afhandelen. In afwachting daarvan kan de woning niet worden ontruimd. Het is echt heel naar, de vliegen komen via ventilatiegaten aangrenzende woningen binnen en de maden vallen door de luchtschacht naar beneden."

'Erg op zichzelf'

Volgens de Weesper is het in de huurwoning van de overledene een behoorlijke bende: "Hij was een verzamelaar, vooral oud papier. Vorig jaar is zijn box nog leeggehaald met het oog op brandveiligheid. Het huis staat tot aan het plafond vol met dozen en stapels kranten." Hij kende de man amper: "Het was een man van in de vijftig, schat ik. Hij was erg op zichzelf, een echte 'loner'." Waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove schreef daarover in eerdergenoemde informatiebrief: "Het nieuws dat de man er al langere tijd lag is betreurenswaardig. Uit wat wij nu weten maak ik echter op dat meneer erg op zichzelf was en dus weinig contact met zijn omgeving zocht."

Ervenonderzoek

Woningcorporatie Ymere wil wel iets uitleggen over de situatie, maar zegt niet overal op in te kunnen gaan. "Want ook een overleden huurder heeft recht op privacy", verklaart persvoorlichter Coen Springelkamp. "In zaken als deze gelden er wettelijke bepalingen. Zo moet er een ervenonderzoek worden gedaan, zodat duidelijk wordt wat er met de nalatenschap moet gebeuren. De jurist is daar nu mee bezig. Hopelijk komt er eerder duidelijkheid, maar het kan ook zijn dat wij tot en met woensdag 31 oktober moeten wachten met het ontruimen van deze woning. En tja, zolang de huisraad moet blijven staan, kun je nare geuren en ongedierte nooit honderd procent wegkrijgen."

Overlast beperken

Springelkamp stelt dat Ymere doet wat ze kan om de overlast voor omwonenden te beperken: "Meteen de dag nadat de overleden man gevonden werd, zijn we aan de slag gegaan met het bestrijden van de geur en het ongedierte. Dat hebben we de week erop, op vrijdag 17 augustus, herhaald omdat er tussentijds nieuwe larven kunnen uitkomen. Hopelijk is de ergste overlast hiermee bestreden, maar als omwonenden nog steeds hinder ondervinden dan moeten ze dat vooral bij ons melden. Dan gaan we nogmaals kijken wat we kunnen doen."

Behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Zie mindkorrelatie.nl voor de verschillende mogelijkheden op het gebied van (anoniem) contact met een hulpverlener.