Ugur Pekdemir, die 1 april begon en zich al aardig thuis voelt in Weesp, en de Rabobank hebben één ding gemeen: beide hebben een grote maatschappelijke betrokkenheid bij de (lokale) gemeenschap.

Directeur Ugur Pekdemir is echte Raboman

Ergens halverwege het gesprek toont hij op een A4'tje een overzicht van alle verenigingen en organisaties die met succes een beroep deden op het zogeheten Coöperatiefonds van de Rabobank. Het is een imposante lijst, met onder veel meer de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp, het Vechtstede College, Versa Welzijn, Oranjevereniging Weesp en Verpleeghuis Hogeweij. En er is nog een lijst, met gesponsorde evenementen, waarop onder meer MHC Weesp en de Rabobank Verenigingenmarkt prijken. Het is dat coöperatieve beginsel van de Rabobank dat Pekdemir tot in het diepste van zijn vezels koestert. "Ik werkte bij de gemeente Tilburg, maar uiteindelijk heb ik een bewuste overstap gemaakt naar dit bankbedrijf. Mensen zeiden tegen mij: jij bent typisch een Raboman."

In Weesp meer betrokken

Dat gebeurde in 2010, waarna hij eerst directeur was in Noord-Kennemerland en per 1 april in Weesp. Dit was een bewuste keus: "Vanwege de dynamiek heb ik nu eenmaal meer met een stedelijke omgeving dan met de regio, en de metropool Amsterdam is dan het summum." Hij is hier helemaal op zijn plaats en hij weet inmiddels dat Weesp anders is dan Amstelveen, dat ook tot zijn werkgebied behoort. "Weesp is kleinschaliger, waardoor ondernemers elkaar veel beter kennen, veel meer samenwerken en ook meer betrokken zijn bij de gemeenschap."

Verhuizing

Op het bordje van Pekdemir ligt het nodige werk, waaronder een verhuizing per 20 augustus 2020. Veel klanten van de Rabobank vragen zich daarom af of het dan ook gedaan is met 'even binnenlopen' bij de bank. Pekdemir stelt iedereen graag gerust. "Dit gebouw is gewoon te groot voor ons, maar we blijven absoluut in Weesp. Waar weten we alleen nog niet. Een plek in het centrum? Dat zou kunnen, maar hoeft niet per se. De nieuwe locatie moet goed bereikbaar en zichtbaar zijn, maar we kunnen net zo goed ergens intrekken, waarom niet?"

Clubkas spekken

Pekdemir heeft verder nog een ander nieuwtje: hij wijst op de Clubkas Campagne van de Rabobank. Deze biedt verenigingen en stichtingen in Weesp de mogelijkheid voor een financieel steuntje in de rug. Het leuke is dat leden van Rabobank Amstel en Vecht inspraak krijgen bij de verdeling van het geld. "De Clubkas Campagne is erop gericht een deel van de winst van de Rabobank onder het verenigingsleven te verdelen. Dit past weer perfect binnen de coöperatieve constructie van de Rabobank", zegt hij. Clubs en stichtingen kunnen zich tot en met maandag 17 september aanmelden via de website clubkascampagne.nl/amstelenvecht. Het geld is niet bedoeld om gaten in de begroting te dichten: er moet een concreet bestedingsdoel zijn dat bij de inschrijving moet worden omschreven. Binnen twee weken na aanmelding krijgen de bestuurders te horen of hun aanvraag door mag naar de stemmingsronde. Vanaf dat moment kan er binnen de vereniging worden gestart met het promoten van de campagne met als doel dat zo veel mogelijk ondernemers en particulieren die lid zijn van Rabobank Amstel en Vecht worden gestimuleerd hun stem uit te brengen. Eind oktober, begin november wordt de uitslag bekendgemaakt.