Als het om geluid gaat, hebben Weespers heel wat te verduren. Dat blijkt uit metingen van het RIVM, op een rij gezet door RTL Nieuws.

Dat de mensen die het dichtst bij het spoor en doorgaande wegen wonen veel herrie te verduren hebben, was wel te verwachten. Maar eigenlijk is er in heel Weesp geen plek te vinden waar het aantal decibellen op een dag onder de 55 decibel blijft. Met uitschieters naar zeer veel geluid, zoals in de Prinses Beatrixlaan.

Constante bromtoon

Frank Welle woont aan de Beatrixlaan. "Het ligt eraan wat je bedoelt: luide herrie hebben we hier niet, maar een zachte constante bromtoon horen we hier wel. Dus dat klopt wel."

We hebben er pas last van als het geluid uit is

 Waar het continu zoemende monotone geluid vandaan komt, weet Welle niet.

"Ik ben weleens het Van Houten Industriepark opgereden, maar ik kon het niet lokaliseren. Het zal een airco zijn of iets dergelijks. Heel soms is het uit, meestal in het weekeinde. Gek genoeg merk je het dan pas. Ik zeg altijd: we hebben er pas last van als het uit is." 

Welk geluid dan

Op basis van gegevens over geluidsbelasting die het RIVM verzamelde, maakten de onderzoekers een indicatie van de geluidsbelasting per woonadres. Het gaat daarbij om het geluid van auto's, treinen, vliegtuigen, industrie en windmolens, gemiddeld over de hele dag, waarbij geluid in de avond en nacht zwaarder meetelt. De kippen en kukelende haan van de buren of het geluid van de terrassen op mooie zomeravonden is niet in deze indicaties opgenomen.

Beter dan 'redelijk' wordt het niet in Weesp

Maar toch: heel Weesp kleurt op het kaartje van RTL overwegend oranje en regelmatig rood. Het 'stilst' is het in Weesp maar op een paar plekken, vooral aan de buitenrand van Aetsveld die aan de weilanden grenzen. Daar is gemiddeld over een etmaal bij de woningen 50 tot 55 dB aan geluid. Een geluidsniveau waar de onderzoekers een 'redelijk' voor geven. Ter vergelijking: in Amsterdam zijn ook nog huizen te vinden waar het geluidsniveau 'goed' (45-50 dB) is.

Wil je weten hoe het er qua geluidsbelasting voor jouw huis uitziet? Dat kun je hier vinden.

Verreweg de meeste woningen in Weesp krijgen een 'matig', met een dagelijkse geluidsbelasting van 55-60 decibel. Dat zijn veel woningen in en rond het centrum, en woningen die wat verder van de doorgaande wegen af liggen, net als de meeste woningen in Leeuwenveld.

Slecht

Een hogere geluidsbelasting, betiteld als 'slecht' (60-65 dB) komt ook vaak voor. Dat zijn bijvoorbeeld woningen die dicht bij de Provincialeweg en doorgaande wegen staan.

Leeuwenvelders die om geluidsschermen vragen, hebben inderdaad veel geluid te verduren

En dan de straten waar de meeste herrie is. Bewoners langs het spoor, en dan zowel aan de 'oude' zijde (Sportparklaan) als de 'nieuwe zijde' in Leeuwenveld, moeten iedere dag meer dan 65 dB verduren - 'zeer slecht' volgens de onderzoekers. Bewoners van Leeuwenveld vroegen onlangs om het versneld plaatsen van geluidsschermen langs het spoor. 

Op andere plekken in Weesp is het ook zeer lawaaiig. Zoals bij woningen langs de Korte Muiderweg, Stationsweg, Prinses Irenelaan en C.J. van Houtenlaan. Op die plekken komt veel verkeer langs.

En dus ook in de ogenschijnlijk zo rustige Prinses Beatrixlaan en Prins Bernhardlaan slaat de meter blijkbaar rood uit. Bewoner Frank Welle vindt het prima. "Nee, ik ga daar verder geen werk van maken. Ik heb er geen last van en woon hier uitstekend." 

Bij ruim een derde van alle huizen in Nederland veroorzaken verkeer, treinen, vliegtuigen, windmolens of industrie meer dan 55 decibel aan geluid, volgens RTL Nieuws. Omgevingslawaai is vervelend, maar het is ook schadelijk voor de gezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft afgelopen woensdag de geluidsnormen aangescherpt. Zo wordt voor wegverkeer een geluidsbelasting 53 decibel als overlast gerekend, voor treinverkeer is dat 54 decibel en voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens op 45 decibel. Overigens is de Nederlandse grenswaarde voor wegverkeer 65 dB.