Bij de komende intocht van Sinterklaas in Weesp, op zaterdag 17 november, zijn de Pieten ouderwets zwart. Het is de Stichting Weesper Sinterklaasoptocht die de kleur bepaalt.

Burgemeester Bas Jan van Bochove voert al enkele jaren overleg over de aanpassing van de Piet. "Wij vinden dat het bestuur van de stichting zou moeten meebewegen met de maatschappelijke ontwikkelingen en nadrukkelijk aan anderskleurige Pieten zou moeten gaan denken", zegt hij in ons wekelijkse B&W-gesprek. 

Samenleving

"Zo veel mogelijk mensen moeten van het sinterklaasfeest kunnen genieten. Er zijn diverse opvattingen over wat daarbij wel en niet acceptabel is. In een samenleving leef je met elkaar sámen. Ik vind dat je daar bij de intocht van Sinterklaas rekening mee kunt houden."

Het organisatiecomité heeft zich daar tot op heden niet door laten overtuigen.

Subsidie intrekken?

Maar de druk vanuit het stadhuis wordt verder opgevoerd. Binnen de gemeenteraad gaan duidelijke stemmen op om hierover een debat te voeren. De raad verstrekt subsidie aan de sinterklaasintocht en zou die als uiterste machtsmiddel kunnen intrekken.

Het mag nu niet lijken alsof alles mis is met de intocht

Van Bochove: "Dat zou kunnen, maar ik weet niet of dat de beste oplossing is. Dan ben je namelijk meteen je dialoog kwijt. We moeten elkaar juist in die dialoog zien te overtuigen."

Geweldig feest

Tot slot wil de burgemeester nog dit kwijt: "We hebben nu een dispuut over de kleur van de Pieten, maar het mag nu niet lijken alsof alles mis is met de intocht. Ik hecht eraan om te vermelden dat de mensen van het sinterklaascomité al járen geweldig hun best doen om van de sinterklaasintocht in Weesp een geweldig feest te maken."

Beluister hier het gesprek met de burgemeester...