Gemiddeld werden in 2017 per maand 130 rijexamens voortijdig afgebroken omdat de kandidaat zo slecht reed dat deze een gevaar was op de weg. Dit getal kwam onlangs naar buiten. Dat lijkt schokkend, maar de rijscholensector ligt er niet wakker van. In de eerste maanden van dit jaar zijn namelijk al weer 1.679 examens voortijdig afgebroken, dus het gemiddelde vliegt omhoog naar 187 per maand. Vanaf 29 oktober mogen de kandidaten die dit overkomt op zijn vroegst binnen zes weken herexamen doen, waar dat normaal twee weken is.

Prima regel

Het is in wezen een prima maatregel, vindt mevrouw Voogt van Verkeersschool Voogt, maar of deze soelaas biedt, is vers 2. "De gemiddelde wachttijd voor het herexamen is namelijk meer dan vijf weken, dus erg veel licht zit daar niet tussen. Als die vijf weken al worden gehaald. Toevallig kreeg ik vanochtend een brief van het CBR waarin wordt gemeld dat de wachttijden weer verder gaan oplopen. Als iemand nu voor het eerst examen wil doen, dan is hij  pas in januari aan de beurt. En voor een herexamen zitten we nu ook op meer dan zes weken."

Pas als wij vinden dat iemand klaar is, is die ook klaar

Goede rijschool

Voogt doet het prima. Met 171 eerste en tweede examens op jaarbasis, heeft Voogt een slagingspercentage van 56 procent: 6 procent boven het landelijk gemiddelde en 9 procent hoger dan het gemiddelde van de examenlocatie in Eemnes. Daarmee is Voogt de best presterende rijschool in Weesp en zeker gezien het grote aantal examens is dat een prima prestatie. "Wij zeggen altijd dat het rijexamen geen roulette is. Pas als wij vinden dat iemand klaar is om af te rijden, vragen we het examen aan", zegt mevrouw Voogt.

Faalangstexamen

Bij Rijschool MagiX (8 examens per jaar, slagingspercentage 50 procent) hebben ze het een keer meegemaakt dat de examinator een examen afbrak omdat het compleet de verkeerde kant op ging. Rijschoolhoudster Mashid Fayaz licht toe: "Dat was een meisje dat er echt klaar voor was, maar ze sloeg finaal dicht toen het erop aankwam. De examinator adviseerde toen om de volgende keer een faalangstexamen te doen en dat ging goed."
Mashid kan goed leven met de regeling van het CBR. "Ik vind dat een goede zaak, want wij leiden mensen op om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer en als dat al niet het geval is tijdens het examen, dan moet de examinator ingrijpen."

Binnen 20 lessen haalt niemand het rijbewijs

Klaar is klaar

Auto Ecole bestaat dit jaar 25 jaar en is daarmee een van de oudere rijscholen in Weesp. Rijschoolondernemer Rens Mos vindt het ook een begrijpelijke actie van het CBR. "Als iemand echt een gevaar op de weg is, dan is die persoon niet klaar voor het examen, simpel zat. Dat zal mij niet gebeuren. Wat ons slagingspercentage is? Ik heb echt geen idee. Ik hou me daar niet zo mee bezig, eerlijk gezegd. Als een leerling klaar is, dan is-ie klaar. Ik zie ook die aanbiedingen van 20 lessen voor een habbekrats, inclusief examen. Nou, binnen 20 lessen haalt niemand het rijbewijs."

Resultaten

We hebben het slagingspercentage van Auto Ecole er even bij gezocht. Bij 25 examens op jaarbasis zit deze rijschool volgens het CBR op een slagingspercentage van 36 procent. Vooral de resultaten in Eemnes drukken het gemiddelde, want daar haalt de rijschool 33 procent. In Amsterdam zit Auto Ecole aan de 50 procent (gemiddelde in Amsterdam is 53 procent) en ook in Zaandam tikt het 50 procent aan (het gemiddelde daar is 47 procent).