Grote hekken, veel zand en een pomp die continu het water uit de diepe bouwput wegpompt. Er is op het moment niet zo veel allure aan de Groeneweg. De bewoners moeten nog even doorbijten, het werk voor hun deur zou over een paar weken klaar moeten zijn.

Mooi

"Oei, de deur klemt ineens", zegt Strijd als hij opendoet. Zijn huis staat, net als dat van de buren, vlak aan de rand van de bouwput. Het zou zijn voortuin zijn, als het huis er een had. Maar nu scheidt slechts een smalle strook zand met daarop bouwplaten zijn voorgevel van de hekken rond de werkzaamheden. "Het is inderdaad behoorlijk ingrijpend allemaal", zegt hij. "Maar op zich is het alleen maar positief natuurlijk, dat de weg zo mooi wordt."

Met de schade aan mijn huis zal het wel meevallen

Gelukkig dat Strijd het zo positief opvat, want ingrijpend is het inderdaad. "Ze beginnen erg vroeg, tegen 7.00 uur worden de motoren gestart en ze gebruiken behoorlijk zwaar materieel." Heel bezorgd dat zijn huis schade oploopt, is hij niet. "Behalve de klemmende voordeur is op de gevel en in huis verder geen enkele schade te bekennen, dus het zal allemaal wel meevallen. Ik heb van tevoren hierover ook mijn zorgen geuit op een informatiebijeenkomst, omdat onze woningen oud zijn en nogal kwetsbaar, maar er is mij verzekerd dat de aannemer zorgvuldig te werk zou gaan en ik heb ook wel de indruk dat dat zo is."

Ramen dicht

Ook de pomp die dag en nacht de bouwput droog moet houden, produceert nogal wat geluid. "Ach, dat geluid daar wen je aan, maar de dieselstank van het aggregaat niet. De ramen openzetten is al een tijdje geen optie."

Lange adem

Dat het een project van de lange adem zou worden, was van meet af aan bekend. Het werk begon op 4 juni dit jaar en stond gepland tot en met 31 oktober. Inmiddels zijn daar door onvoorziene omstandigheden al een paar weken aan geplakt en zou de As met Allure 28 november helemaal klaar moeten zijn.

Ze moeten enorm diep graven en komen van alles tegen

Strijd begrijpt het wel. "Ze moeten enorm diep graven en komen van alles tegen. Spullen als leidingen waar ze geen rekening mee hadden gehouden, en ook bodemverontreiniging waar ze wel op gerekend hadden, maar als ze dat vinden, ligt het werk toch steeds weer een paar uur stil." Wat niet aangetroffen wordt, is waar de altijd aanwezige medewerker van de archeologische dienst iedere dag vast op hoopt: interessante archeologische vondsten. "Ik denk ook niet dat je dat kunt verwachten, vroeger hield Weesp hier op en was het boerenland", weet Strijd.

Wens

Het toeval wil dat Strijd een jaar geleden, toen er nog niets bekend was over de plannen voor de Van Houtenlaan en de Groeneweg, in een heel ander verband al eens aangaf hoe hij vond dat zijn straat aangepakt zou moeten worden. "Als jij de burgemeester was?", werd hem toen in de rubriek OnderOns in het WeesperNieuws gevraagd. "Dan zou ik direct van de Groeneweg een 30 km-zone maken met klassieke lantaarns", was het antwoord. Zijn wens is gehoord. Na alle wegwerkellende is dat precies hoe de straat eruit komt te zien.

Bomen komen niet terug

Dat de straat dan een stuk smaller wordt, maakt sommige Weespers bezorgd om de veiligheid voor fietsers. "Ik denk dat dat wel mee zal vallen", zegt Strijd. "Het wordt tenslotte een 30-kilometerzone, waardoor de auto's gedwongen zullen worden hun snelheid te matigen."

De boom in de tuin van de buren is straks nog de enige boom

Er is wel een ander puntje. "Het heet hier wel de Groeneweg, maar bomen komen hier niet terug. De kastanje in de tuin van de buren is straks nog de enige boom in onze straat." In plaats van de gekapte bomen komen er op de Groeneweg stroken met haagbeukstruiken, net als verderop aan de Breedstraat. "Aan de Van Houtenlaan komen wel bomen, maar hier is daar geen ruimte voor, ik snap het argument wel."

Zo vergeten

Maar zover is het nog niet, het duurt zeker nog een maand voor al het werk klaar is. Strijd: "Ze maken het nu hoe ik graag wilde dat het eruit zou komen te zien. Daar heb ik een paar maanden overlast wel voor over, die ben je straks zo weer vergeten."