Als alles meezit dan moet ergens in mei, juni – liefst nog eerder - volgend jaar het proeflokaal, annex brouwerij van Wispe Brouwerij in de Laurentiuskerk zijn geopend. En daarmee komt de droom van de broers Jerrit, Jitze en Remko (Jerrit is de oudste, Jitze en Remko zijn tweelingbroers) Vellenga uit Weesp uit. Want een droom is het langzaam maar zeker geworden en dat hadden zij nooit kunnen bevroeden toen ze alweer tien jaar geleden tijdens een bezoek aan België hun lippen zetten aan een glas met een speciaal biertje en spontaan bedachten dat het aardig zou zijn om Weesp met zijn rijke biergeschiedenis weer een eigen bier te geven."

Losse flodder

Na de achteloos op een bierviltje gekalkte losse flodder is het allemaal onverwacht gegroeid, stelt Remko (Remko is de marketing- en salesman van het trio, Jitze is de financiële man en Jerrit is als bèta-man de brouwer van het stel). Aan de andere kant: ze hadden het tij wel mee. "Toen wij in 2009 begonnen, waren er lang niet zoveel kleine brouwerijen als nu, maar het groeide wel. Door de toename van het aantal kleine brouwerijen ontstaat er weer een echt Nederlandse biercultuur. Daar profiteert elke brouwerij van mee, ook wij. Wij vinden dit een mooie ontwikkeling, maar het aantal is nu wel dusdanig dat we elkaar steeds meer als concurrenten gaat zien."

'We leven onze droom en die wordt steeds groter'

Droom

In 2015 kwamen ze in contact met Cees van Vliet, die de Laurentiuskerk had gekocht. "We hadden eerst het plan om te starten in het pand aan de Achteromstraat waar nu de Heksenketel zit. Daar kwamen we niet uit met de eigenaar. Toen keken we naar de overkant van de Kom, zagen daar de Laurentiuskerk en bedachten dat het heel gaaf zou zijn om daar te starten met een eigen brouwerij annex proeflokaal. Of we blij zijn dat het uiteindelijk zo gelopen is? Wat dacht je zelf? We hadden aan de Achteromstraat hooguit een klein brouwcafé kunnen realiseren. Waar we nu mee bezig zijn, gaat veel en veel verder. We leefden onze droom toen we met Wispe begonnen en die droom wordt steeds groter."

Koperen ketels

Dat kun je wel stellen. Wispe Brouwerij besloot een groot deel van de begane grond van de kerk te huren. Remko: "Er wordt vaak een vergelijking gemaakt met de Jopenkerk in Haarlem, waar ook een brouwerij in zit. Die vergelijking gaat in zoverre op dat je ook in Haarlem de brouwketels en het bouwproces kunt zien – dat is ook de bedoeling in Weesp - en dat die ketels ook van koper zijn. Dat is tegenwoordig in brouwerijen tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. Ook de oppervlakte zal niet veel verschillen. Maar de Jopenkerk is een heel andere, meer sobere, kerk en dat verschil ervaar je meteen wanneer je binnenkomt. Daar past de allure van een grand café beter bij. Als je een beetje een indruk wilt hebben over hoe het er gaat uitzien: ga dan eens naar de IJsbreker aan de Amstel of de Plantage naast Artis. Dat komt in de buurt van wat wij willen."

'Er moet wel wat kunnen worden geproefd en we willen blijven verrassen'

Ouderen

Wat betreft het publiek, richten de drie zich niet op jongeren, maar meer op 35-plussers. "Het proeflokaal wordt geen kroeg en daarom ook geen André Hazes of jaren 80 disco. Daar is niets mis mee, maar wij willen dat niet. Wij kiezen voor rustige achtergrondmuziek waarbij je onder het genot van een goed glas bier een gesprek kunt voeren zonder dat je naar elkaar hoeft te schreeuwen."
Hoewel ook een kleine keuken wordt ingericht, staat het drinken van de speciaal bieren voorop. Er komen liefst achttien bierkranen. "Er moet wel wat kunnen worden geproefd en we willen blijven verrassen", legt Remko uit. "We willen allereerst onze huidige bieren schenken, dus de Blond warmee ons avontuur is begonnen, de Tripel, de Wit, de Bock als seizoenbier en de India Pale. Eind november komen we met een nieuw bier, een zogeheten Wispe Porter, waarin als een soort ode aan Van Houten en één van de ingrediënten is de originele cacao is die Van Houten heeft gebruikt."

Alcoholvrij

"Daarnaast komt op één kraan alcoholvrij of alcoholarme bier. Die gaan we nog ontwikkelen, maar die is voor de opening klaar. Verder komt er één wisseltap waarop  we bier van een andere Nederlandse brouwer laten rouleren. Dan zijn nog niet alle kranen gevuld, klopt. Maar de snellopende bieren kunnen ook op twee taps en laten we wel wezen: we moeten niet te veel hooi op onze vork nemen. Want het realiseren van deze plannen kost veel tijd en het ontwikkelen van een nieuwe bier kost veel tijd."
Toch is er hoop dat ook de rest van de kranen snel worden gevuld, want er komt ook het zogeheten brouwlab. "Hier worden zichtbaar, in een brouwketel van 100 liter, doorlopend nieuwe smaken ontwikkeld die bij gebleken geschiktheid ook op de tap komen."
'We vinden het leuk om de Weespers erbij te betrekken'

Enorme investering

De broers staan alles bij elkaar voor een enorme investering. Er gaat een deel eigen vermogen in, er wordt aangeklopt bij de bank, een deel wordt 'financial geleased' en op 8 november start de crowdfundingscampagne die minimaal anderhalf, maar bij voorkeur twee ton, moet opleveren. Remko: "We vinden het enerzijds leuk om de inwoners van Weesp bij de brouwerij te betrekken en anderzijds is dat een prima kapstok om Weesp te vertellen dat we er zijn en dat we volgend jaar open gaan. Er zijn investeringspakketten vanaf 500 euro en daarnaast komen er verschillende voorverkoop pakketten met lagere bedragen. Er geldt een rente van 4,5 procent en investeerders krijgen leuke extra's, al naar gelang de hoogte van het ingelegde bedrag."

Ambitieus

De drie broers zijn, zoveel is wel duidelijk, hartstikke ambitieus. Niet alleen met deze plannen trouwens, maar ook op het gebied van de hoeveelheid bier die gebrouwen moet worden. "Momenteel zetten we 500 hectoliter (50.000 liter-red.) af. Binnen drie jaar na de opening willen we verdrievoudigd zijn. De capaciteit van de brouwerij is 2500 hectoliter en die hopen we nodig te hebben. Leuk ter illustratie: in de hoogtijdagen werd in totaal in diverse brouwerijen in Weesp 5000 hectoliter bier gebrouwen. Dus wij zijn inderdaad ambitieus."