Maandag 25 augustus 1958 is de officiële oprichtingsdatum van de Vier Azen. Het bestuur had het jubileum dan ook al eerder willen vieren, maar tot haar groot verdriet overleed een van de leden - die ook vrijwilliger was en echtgenoot van de bardame bovendien. "Ons hoofd stond er niet naar en het was natuurlijk ook niet netjes geweest naar de nabestaanden toe", verklaart secretaris Nel Verbaarschot. 

'Onze familie had een eigen competitie, compleet met een wisselbeker' 

Elke donderdag komen een kleine dertig klaverjassers in de Roskam bijeen om een kaartje te leggen. Nel (76) kaart al veertig jaar mee. "Wij kwamen in 1968 in Weesp wonen, in de Ingelandenflat waar we tegenwoordig weer wonen. Mijn man had een optiek in winkelcentrum Hogewey. Als vrouw van een lokale ondernemer had ik altijd veel aanspraak in de buurt. En zo kreeg ik ook eens de vraag of ik het niet leuk zou vinden om me aan te sluiten bij de kaartclub." Dat leek Nel wel wat: "Ik ben grootgebracht met kaarten. Ik kom uit Badhoevedorp en onze familie had een eigen klaverjascompetitie. We hadden zelfs een familiewisselbeker." 

Drie keer verhuisd

De Vier Azen klaverjaste in eerste instantie in de POC, daarna achter de Laurentiuskerk, toen in sociëteit de Roskam aan de Julianastraat en sinds mei 2014 in Gebouw Papelaan, waar een sociëteit is ingericht die ook weer de Roskam heet. "Daar zitten we prima", vindt Nel. Het gaat goed met de klaverjasclub: "We hebben een trouwe kern van 28 leden, een gezellige dame achter de bar en een lijst met invallers voor als iemand een keer niet kan. Niet dat dit vaak voorkomt, want wij slaan ons kaartavondje alleen over als het echt niet anders kan." Toen de klaverjasclub in 1983 25 jaar bestond werd er een speciale tegel uitgebracht. 

Van 50+ tot 80+

De vaste kern bestaat momenteel uit 15 vrouwen en 13 mannen, in leeftijd variërend van halverwege de vijftig tot ruim in de tachtig. De clubavonden draaien om de interne competitie, een maandelijkse loterij en twee maandelijks prijsklaverjassen. Het gaat er vaak fanatiek aan toe, maar als je elkaar al langer kent wordt er vanzelfsprekend ook lief en leed gedeeld. "Als iemand in het ziekenhuis ligt, regelen we dat er iemand langs gaat met een fruitmandje. En bij het overlijden dat ik eerder noemde, waren velen van ons ook bij de crematie." 

'Als iemand in het ziekenhuis ligt, gaan we langs met een fruitmandje' 

Naast de administratie van de Vier Azen is Nel ook betrokken bij de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen Weesp. "Zo hadden we laatst een bingomiddag en op zaterdag 24 november houden we de traditionele Najaarsmaaltijd. Stilzitten is niks voor mij. Ik kom uit een ondernemersgezin - mijn ouders hadden een groentezaak - en ik ben gewend om mijn handen uit de mouwen te steken. Zelfs tijdens mijn schoolpauzes bracht ik op de fiets bestellingen weg."

Uniek kaartspel 

Tijdens haar werkzame leven werkte Nel in de drukkerijenbranche, eerst als setter en corrector en na een omvangrijke fusie als inkoper van drukbenodigdheden. Toen ze in 2006 met pensioen ging, kreeg ze van haar werkgever een wel heel bijzonder cadeau: een uniek kaartspel met op elke speelkaart een foto en een uitspraak van een collega. 


Mensen die het leuk zouden vinden om zich aan te sluiten bij De Vier Azen kunnen contact opnemen met Nel Verbaarschot op telefoonnummer (0294) 416611. Het klaverjassen is op donderdag om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.