Er gaan stemmen op om de maximumsnelheid tussen Amsterdam en het Gooi te verhogen naar 130 km/uur. Het gaat om een plan van de VVD. De grootste partij van het land kwam afgelopen week met een motie naar de Tweede Kamer om voor te stellen de maximum snelheid op het traject op te hogen. "De verbreding van de weg heeft geholpen tegen files. Waarom niet 130 rijden op dit prachtige stuk A1", aldus VVD-Kamerlid Remco Dijkstra. 

Maar tot zover. Automobilisten hoeven geen hoop te hebben dat je straks het gaspedaal verder kunt intrappen. 

Het ontwerp van de weg is niet veilig genoeg voor sneller autoverkeer

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat nog voor de stemming echter weten het plan niet te zien zitten. Volgens haar is de weg niet veilig genoeg voor sneller autoverkeer, zo zegt ze tegen De Telegraaf. "Er is te veel in- en uitvoegend verkeer. Het aanpassen van de weg om 130 kilometer per uur te kunnen rijden zou zeer ingrijpend zijn geweest voor het wegontwerp."

Snelheid zou op stukje zelfs omlaag moeten

Het enige stukje waar je nu wel harder dan 100 km/uur mag rijden is het stukje snelweg tussen Naarden-West en Naarden-Bussum. Daar mag je nu 120 km/uur. Dat lijkt ook te gaan verdwijnen. De gemeenteraad van Gooise Meren, waar de weg langs loopt, pleit ervoor om de maximumsnelheid op dat stukje juist weer te verlagen: naar 100 km/uur. De reden: dat is beter voor de verkeersveiligheid en voor het milieu. Het gaat om een voorstel van GroenLinks, dat een meerderheid kreeg doordat onder meer de VVD het steunde.

Of het plan van Gooise Meren doorgaat hangt overigens ook weer af van minister Cora van Nieuwenhuizen. De gemeenteraad van Gooise Meren gaat er nu voor lobbyen.