Twee jaar geleden zette Martijns destijds 11-jarige dochter Ayden een tatoeage op zijn onderbeen. Het teken van haar sterrenbeeld Tweeling, met daarnaast haar initialen. "Ik had het haar al jaren eerder beloofd, maar toen ze het eenmaal echt mocht doen was ze op van de zenuwen."

Dexter

Stipje voor stipje zette Ayden de tattoo. "Ik weet precies hoe ze zich voelde want enkele jaren daarvoor zette ik ook mijn eerste tatoeage op een ander mens. Een heel goede vriend, die het zelf voorstelde. Voor we van start gingen, had ik de hele kamer afgedekt met plastic. Het leek wel een aflevering van Dexter, die tv-serie over een seriemoordenaar. Ik was vrij relaxt, tot ik de naald op zijn huid wilde zetten. Ik begon enorm te shaken en dat gebeurde steeds als ik de naald naar zijn huid bracht." De vriend adviseerde Martijn een paar biertjes te nemen. "Ik bleef evengoed wat trillerig, maar het lukte uiteindelijk wel." 

Martijn oefende eerst op dode varkens en later op zichzelf

Voor die vriend had Martijn al talloze keren geoefend. Eerst op dode varkens, later op zichzelf. "De slager in Muiderberg was altijd erg blij met me. Varkenshuid, normaal gesproken slachtafval, kon hij aan mij kwijt. Varkenshuid en mensenhuid hebben namelijk veel overeenkomsten. Ik begon met simpele tatoeages, maar later zette ik ook moeilijkere. Dan was ik wel een paar uur bezig met zo'n stuk varken. Onder een hete lamp, dus je kunt je voorstellen dat het op een gegeven moment niet meer zo lekker rook." Martijn was geregeld zo trots op het resultaat dat hij zijn 'proeflapje' niet wilde weggooien. Daarvoor had hij een oplossing: hij bewaarde de mooiste in de vriezer. Tot het te gek werd. "Uiteindelijk heb ik ze maar weggegooid." 

Zijn eigen bovenbeen

Na de varkens nam Martijn zijn eigen bovenbeen onder handen. Daarop prijken onder meer een roos, een lotusbloem en een oog gevat in botten. "Jezelf tatoeëren is heel raar en eigenlijk ook behoorlijk irritant. Aan de ene kant ga je heel vastberaden te werk, maar tegelijkertijd zet je je schrap tegen de pijn. Een beetje zoals gelijke magneetpolen die elkaar afstoten. Daarbij zit je ook nog eens lange tijd in een vervelende houding." Op www.tinustattoos.nl is een portfolio te vinden. 

De Muiderberger heeft zich het vak dus eigenhandig eigengemaakt, met als doel in een tattooshop aan de slag te kunnen. Dat lukte en daar heeft hij ook belangrijke werkervaring op kunnen doen, maar de werk- en reistijden begonnen hem tegen te staan. Hij besloot voor zichzelf te beginnen. Een kamer in zijn gezinswoning in Muiderberg werd ingericht als tattooshop. "Thuis werken is fijn, maar er zaten ook nadelen aan. Mijn klanten liepen door de woonkamer en als ik geen afspraken had en me voornam om ontwerpen te maken, dan was de verleiding groot om toch iets in huis te gaan doen. Nu privé en werk gescheiden worden, kan ik me beter focussen." 

Het voorgesprek is heel belangrijk, een tattoo is immers - in principe - voor altijd 

Bij Martijn kun je terecht voor vrijwel alle tatoeages: "Mijn eigen ontwerpen zijn vaak wat duister en veelal in zwart-wit, maar ik beheers uiteenlopende stijlen". Het liefst heeft hij klanten die goed weten wat ze willen, maar ook dan vindt hij het voorgesprek enorm belangrijk. Een tatoeage is immers - in principe - voor altijd. "De klant is uiteraard koning, maar als iemand een infinity teken wil, zal ik hem of haar er toch op wijzen dat dat vandaag de dag niet bepaald origineel is." Het allerliefst komt hij samen met de klant tot een uniek ontwerp.

Naam van je ex

Ondanks dat hij van alle markten thuis is, zijn er ook dingen die hij weigert: "Uit principe tatoeëer ik niet op gezichten en handen. Om mensen tegen zichzelf te beschermen. Een portretten doe ik ook niet, want daar moet je echt een specialist in zijn". Namen zet hij wel, maar met gemengde gevoelens. "Omdat ik al geregeld heb meegemaakt dat iemand na het beëindigen van de relatie van die naam af wilde. Daar kan ik dan vaak wel wat anders van maken, maar toch..."  

Tinus Tattoo (Martijns bijnaam is Tinus) aan Slijkstraat 4 opent maandag 19 november de deuren. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 12.30 tot 21.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur.