Openingsreklame staat er in de advertentie van Overmars in de Nieuwe Weesper in de laatste week van november 1968. Inmiddels schrijven we reclame met een  'c' en zijn de abonneenummers 6 cijfers lang. Al 50 jaar kun je aan het Binnenveer op nummer 5 terecht voor binnen- en buitenlands gedistilleerd, wijn en bier. Of eigenlijk al langer, want vóór P.H. Overmars de zaak daar opende, werd er al sterke drank geschonken in de winkel.

Map vol krantenknipsels

In het kantoor achter de winkel hangen aan de muur vergunningen vanaf 1881 voor het pand, dat naar schatting uit omstreeks 1650 stamt. Wat er al die eeuwen in het pand gezeten heeft, is niet precies bekend, maar aan de vorm van de etalageramen te zien, moet dat iets lunchroomachtigs geweest zijn, denkt Jaap Blüm. In ieder geval was er al een schenkvergunning voordat de vader van Meta de zaak opende. Zij heeft een map vol krantenknipsels, die haar moeder altijd trouw verzameld en bewaard heeft. "Kijk nou, mijn vader heeft een foutje gemaakt", lacht ze als de ze advertenties in de Nieuwe Weesper van 1968 en 1969 vergelijkt. Inderdaad wordt het eenjarig jubileum van de zaak een dag te vroeg aangekondigd. Misschien kwam dat net wat handiger uit voor de jubileumaanbiedingen die dan ook mooi op donderdag van start konden gaan?

Vader Overmars staat op de foto in de advertentie. "Dat deed hij expres", weet Meta. "Voordat hij zijn eigen zaak opende, werkte hij in slijterij de Kroon aan de Nieuwstraat, waar nu restaurant de Kroon gevestigd is. Daar kenden mensen hem van en hij wilde dat zijn klanten hem ook in de nieuwe zaak herkenden."


De toen 18-jarige Meta, die boven de zaak aan de Nieuwstraat geboren was, verhuisde met haar ouders mee naar de woning boven de nieuwe winkel aan het Binnenveer. Ze werkte toen nog bij Duphar, maar stond op koopavonden en zaterdagen al in de zaak van haar ouders. Maar goed ook, want daar leerde ze student Jaap kennen, die er een bijbaantje had. Net als zijn oudere broer Jan voor hem en jongere broer Chris later. Vrijwel meteen was het raak en vonden de twee elkaar meer dan gewoon leuk.

Maatjes

Klanten waren voor de komst van Overmars gewend dat ze een borreltje konden drinken in de winkel, maar Overmars wilde daarvan af. Om zijn klanten niet helemaal teleur te stellen, verkocht hij de eerste tijd nog wel 'maatjes' van onder de toonbank. "Dat waren flesjes met een inhoud van een of twee borrels", vertelt Jaap. "Dat was goedkoper dan een zakflaconnetje en meteen zelfbescherming voor de klant, die zo niet voor de verleiding kon zwichten om meer te drinken."

Overname

Negen jaar runden de ouders van Meta samen de zaak aan het Binnenveer, tot ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikten en hun dochter de zaak overnam. Haar jongere zus had geen interesse, dus over de opvolging in de zaak was verder ook geen discussie in huize Overmars. Vader en moeder verhuisden en Meta en Jaap betrokken de woning boven de zaak, waar zij nu dus al 41 jaar met veel plezier wonen.

Meta runde de zaak alleen, Jaap werkte in de techniek. "Nou, alleen, ik had wel veel goede hulp, hoor!", zegt Meta. "Ik had altijd wel studenten in dienst en meestal had ik het met mijn werknemers erg getroffen." Toen de kinderen kwamen, Meta en Jaap hebben een zoon en dochter, leek het een goed idee als Jaap halve dagen ging werken en de andere helft van de tijd in de winkel hielp. "Ik had in mijn studententijd ook al mijn slijtersvakdiploma gehaald, dus dat kon goed", vertelt Jaap. "Waarom? Ach ik studeerde aan de HTS en in die tijd waren er bijna geen banen, dus het leek me wel handig voor de zekerheid." Toch werkte het toen niet zo goed, samen in de winkel en Jaap keerde volledig terug naar zijn werk. Pas na zijn pensioen een jaar of acht geleden, ging hij weer in de winkel helpen.

'Ik vond én vind dit werk heel erg leuk'

Meta beheerde de slijterij en wijnhandel dus jaren lang alleen, en dat is haar eigenlijk altijd zonder al te veel problemen af gegaan."Ik had een hulp in huis voor de kinderen toen die klein waren. Ik was zelf niet anders gewend. Ik ben opgegroeid met een moeder die ook altijd meewerkte in de winkel. En wat belangrijk is: ik vond het werk ook heel erg leuk. En ik vind het nog heel erg leuk, ik heb ook helemaal geen zin om al te stoppen." Die laatste opmerking maakt Meta niet zomaar. Na een periode waarin Jaap de nodige gezondheidsklachten doormaakte -"maar nu ben ik weer helemaal gezond van lijf en leden"- en beiden ook al de leeftijd hebben waarop het absoluut geen schande is om met pensioen te gaan, denken ze er toch nog niet over om te stoppen.

Veel vragen

Even leek het daar wel op, toen de eigenaar van het pand waar zij werken en wonen het pand inclusief 'leeg opgeleverde winkel' te koop aanbood. "Daar kregen we veel vragen over", vertelt Meta. "Heel vervelend, want wij willen dus helemaal nog niet stoppen." Jaap legt verder uit: "De eigenaar van het pand heeft andere plannen en heeft enige tijd geleden het pand te koop gezet. We hebben aangegeven dat we nog niet van plan zijn te vertrekken, de advertenties staan op dit moment niet meer online. Bovendien is het pand in het verleden wel meerdere keren van eigenaar gewisseld."

Meer wijn en speciaalbier

Terug naar de winkel. Is er eigenlijk veel veranderd in die 50 jaar? Toch wel, zeggen de eigenaren. "Wij hebben nu veel meer wijnen in het assortiment. Voor onze tijd lag er eigenlijk alleen tegen de feestdagen wat meer wijn in de winkel dan anders. Wij hebben ons nu gespecialiseerd in wijn en hebben ook onze vaste wijnhuizen van wie we de wijn afnemen." Binnenlands gedistilleerd is er juist wat minder dan in het verleden, maar ook in de bieren is juist een groter assortiment verkrijgbaar.

'Leuk dat Wispe nu zelf een proeflokaal krijgt aan de overkant'

"Vroeger had je alleen de bekende merken en daarbij wat stout en bruin bier." De speciaalbieren hebben de afgelopen tien jaar een grote vlucht genomen. "Er waren daarvoor ook maar 30-40 brouwerijen in Nederland, dat zijn er nu wel 1000. Er is ook veel interesse in lokale brouwers, wij waren de eerste met Wispe bijvoorbeeld. Leuk dat zij nu zelf een proeflokaal krijgen aan de overkant in de kerk", vindt Meta.

Reclamebelasting

Als je al zo lang ondernemer bent als Meta en Jaap, heb je ook alle veranderingen in het centrum van Weesp meegemaakt natuurlijk. "De band met de andere ondernemers is goed, hoewel wel wat losser dan vroeger", zegt Meta. "Wij zijn heel blij met de reclamebelasting. De lasten voor bijvoorbeeld de feestverlichting zijn nu eerlijker verdeeld en dat zorgt ervoor dat er minder discussies zijn en komt de saamhorigheid onder de winkeliers ten goede. We hebben ook weer tijd voor gesprekken over leuke dingen."

Band met klanten

Het contact met de mensen in de winkel is de grootste drijfveer voor Meta om nog niet aan stoppen te denken. "Dat vind ik heerlijk, je bouwt ook echt een band op. Wat ik ook leuk vind: onze handel is niet alleen voor mannen of voor vrouwen, dus het publiek is heel divers. We gaan dan ook gewoon door zolang we het leuk vinden, ik plan niks!"