Stichting De Sinterklaasbank werd twaalf jaar geleden in Bussum opgericht. Het ging toen om vijftig kinderen die een cadeau ontvingen en dat aantal is inmiddels gegroeid naar meer dan 5000 in heel Nederland.

"Met de Sinterklaasbank willen wij alle kinderen mee laten doen met het sinterklaasfeest, compleet met voorpret en een zelfgewenst cadeau, ook als de ouders dat niet kunnen betalen", aldus oprichtster en voorzitter Elisa Nuij uit Bussum. Inmiddels runt zij de bank samen met vijf andere vrijwilligers.

Buiten de 'Sinterklaasboot'

Elisa: "In 2016 hebben we besloten om het anders aan te gaan pakken omdat we zagen dat juist de kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede buiten de 'sinterklaasboot' vielen. De werkende ouders, zoals ondernemers, zzp'ers of een alleenverdienende ouder, moeten vaak rondkomen van een minimaal inkomen en vallen buiten alle voorzieningen."

Verlanglijst

"We zijn begonnen bij de voedselbank, maar gaandeweg zagen wij dat die kinderen steeds werden voorzien door plaatselijke initiatieven, maar de kinderen uit de 'stille' gezinnen, die niet zo in zicht waren kregen geen cadeaus."

'We helpen kinderen uit gezinnen die leven in stille armoede'

"Daarom maakt de Sinterklaasbank nu gebruik van intermediairs zoals een huisarts, psycholoog of basisschool. In ieder geval iemand die professioneel betrokken is bij een gezin en op de hoogte is van de financiële situatie. Zij melden het gezin bij ons aan. Alleen kunnen er op dit moment geen aanmeldingen meer gedaan worden, want we zijn druk bezig om de ruim 5000 kinderen via de intermediairs een verlanglijst te mailen.

Iedere dag een cadeau

Wel is er nog een andere sinterklaasactie tot en met dinsdag 4 december. "Elke dag geven wij kinderen uit een gezin een cadeau. Iedereen kan een gezin aanmelden die het moeilijk heeft, maar die zelf geen hulp vraagt." Elisa legt uit hoe het precies werkt: "Je kunt een mail sturen naar info@sinterklaasbank.nl met een beschrijving van het gezin en waarom juist zij het verdienen. Wij kiezen dan een gezin uit en mailen via degene die ze heeft aangemeld een verlanglijst met barcode waarmee ze naar Intertoys kunnen om een cadeau te kopen van 25 euro. We geven de kinderen het sinterklaascadeau en een mooie jeugdherinnering, en daar doen we het voor," vertelt de Bussumse.

Doneren

De cadeautjes zijn allemaal betaald, maar de stichting heeft wel geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren. "We hebben echt sponsors nodig. We krijgen geen subsidie en worden niet ondersteund door loterijen of BN'ers, maar gunnen de kinderen graag een leuk sinterklaasfeest."

De stichting heeft geld nodig om het volgend jaar weer te organiseren

Koekjes bakken

Overigens kan geld doneren ook op een andere manier. Elisa vertelt enthousiast het verhaal over hoe een mevrouw die werkt bij een bedrijf in Bussum een spontane actie begon met het bakken van koekjes, cakes en taartjes. "Die heeft ze verkocht voor de Sinterklaasbank. Ze heeft al 1250 euro opgehaald en daarmee veel kinderen blij gemaakt. Fantastisch!"

Meer informatie over de stichting staat op www.sinterklaasbank.nl.