Wat bezielt de haptotherapeute om haar huis open te stellen voor wildvreemden? "Die vraag stelde een bezoekster van Restaurant Day me ook al eens", zegt de Weespse. "Ik heb toen bij wijze van antwoord gedichten over vriendschap van Judith Herzberg en Rumi voorgelezen. 'Om een dak te dragen, heb je vier muren nodig', was de strekking. Met andere woorden: wij mensen hebben elkaar nodig. Ik wil mensen samenbrengen." 

Huiskamerconcerten zijn bezig met een opmars en vinden ook steeds vaker in Weesp plaats. Naast de initiatieven van Weijke Koopmans worden er op ark Lila aan de Lange Muiderweg geregeld klassieke- en jazzconcerten gegeven en ook de Weesper band Thewetpaperboys schuwt een huiskamerconcert niet. 

Steeds meer mensen delen hun hebben en houden met anderen   

Deeleconomie

De opkomst van de huiskamerconcerten hangt samen met de toenemende bereidheid van particulieren om hun woning beschikbaar te stellen. Mensen denken daar steeds makkelijker over, mede door de oprukkende deeleconomie. Als we een nieuwe buffetkast hebben gekocht, delen we trots een foto van onze woonkamer op social media. Als we teveel hebben gekookt, bieden we dat aan op Thuisafgehaald.nl. Als we op vakantie gaan, zetten we ons huis op Airbnb en slaan we ons dekbed open voor mensen die we nog nooit hebben gezien. 

Con Amore

Ook Weijke deelt graag het goede in haar leven met anderen. Zij ziet vreemden als vrienden die ze nog niet kent. "Ik leer graag nieuwe mensen kennen. Dat gaat me ook makkelijk af. Ik ben heel open en nieuwsgierig tegelijk". In 2014 ontving ze voor het eerst twintig gasten in haar woonkamer, voor die dag omgedoopt tot Con Amore. Ze was hiermee de eerste Weesper hobbykok die meedeed aan het internationale eetfestival Restaurant Day, een dag waarop duizenden mensen wereldwijd eendagsrestaurantjes openen en bezoeken. De Weespse had haar handen vol, maar genoot ook met volle teugen. In latere edities was ze ook weer van de partij, onder meer met een soepsalon en een chocoladediner. Ook toen had ze vaak live muziek. 


Restaurant Day bij Weijke Koopmans in 2014. 

Dit jaar besloot ze het roer om te gooien. "Ik heb een tijd geprobeerd meer locaties van de grond te krijgen voor Restaurant Day in Weesp, maar dat liep niet helemaal zoals ik gehoopt had. En tja, dan steek ik die tijd en energie liever in mijn eigen initiatieven." Ook besloot ze dit keer poëzie en muziek de hoofdrol te gunnen. Ze benaderde Stef van den Eijnden, waarmee ze al eerder samenwerkte voor Restaurant Day en de theatermaker was meteen enthousiast. Huiskamerpubliek is aandachtig en dankbaar publiek, de ruis is een stuk minder dan in een drukke horecagelegenheid en de sfeer is ontspannen en intiem. 

Huiskamerpubliek is  aandachtig en dankbaar en er is minder ruis dan in een kroeg 

'Liederen op de wind'

Stef van den Eijnden is acteur, mimespeler en theatermaker. Na de mimeopleiding Theaterschool Amsterdam was hij 20 jaar kernlid van De Gebroeders Flint. Sinds 2001 maakt hij met Huize Linda theaterproducties voor in het theater, op locatie of in de open lucht. Hij is freelance acteur en speelt regelmatig op zomerfestivals en in tv- en filmproducties.

In Chez Weijke speelt de Amsterdammer zaterdag zijn programma 'Liederen op de wind' met gezongen gedichten van onder anderen Jan Jacob Slauerhoff, Adriaan Morriën, Charles Bukowsky en Daniil Charms. Van de Eijnden begeleidt zichzelf op de accordeon. En het zou zomaar kunnen dat ook Weijke, als groot poëzieliefhebber, een gedicht voordraagt. "We hebben al eens samen Slauerhoffs 'In Nederland wil ik niet leven' ten gehore gebracht. Daar heb ik erg van genoten. Het was die avond een spontane actie, dus wie weet..."

Datum: zaterdag 24 november. Aanvang 18.00 uur. Entree: € 11,- inclusief soep en taart. Drankjes worden apart verrekend. Reserveren via 06- 41115843 of wkoopmans@online.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. "Als het je leuk lijkt, geef je dan op. Het wordt een mooie avond met leuke mensen, lekker eten en prachtige gedichten." Chez Weijke is gevestigd aan Middenstraat 55.