Toen Ser van Gaalen en Hanneke Lesterhuis in 1991 de praktijk van dokter Blees overnamen, was er in het hele pand geen enkele computer te bekennen. "En de beste man schreef ook nog eens met onleesbare hanenpoten", blikt Ser glimlachend terug. Natuurlijk lag de prioriteit bij het behandelen van de patiënten, maar het digitaliseren van het patiëntenbestand en de dossiers stond ook hoog op het to-do-lijstje van het toen kersverse huisartsenpaar. Inmiddels is ook het archief volledig digitaal. Dat hoeft Indra straks niet mee te slepen naar haar nieuwe praktijk. 

Stationsplein

Ser en Hanneke dragen de praktijk tussen Kerst en Oud en Nieuw over. De eerste twee maanden ontvangt Indra haar patiënten nog aan de Zeeburgstraat, daarna opent ze - per 1 maart 2019 - samen met Rebecca Cornelisse Huisartsenpraktijk Elise aan Stationsplein 30. "Het is heel fijn dat Ser en Hanneke hun zaken zo netjes op orde hebben. Ik draai nu bijna een jaar mee in hun praktijk, en heb al veel patiënten ontmoet, maar nog lang niet iedereen. Voor het opbouwen van een vertrouwensband zijn goed bijgehouden en goed toegankelijke dossiers onmisbaar." 

'Het is een voorrecht dat we een stuk in het leven van onze patiënten hebben mogen meelopen'

De mensen, daar draait het allemaal om in een huisartsenpraktijk. Hanneke: "We hadden al eerder laten weten dat ons pensioen eraan zat te komen, maar deze maand zijn ook de uitnodigingen voor de afscheidsreceptie de deur uitgegaan. Ja, dan komt het wel heel dichtbij natuurlijk. De patiënten beginnen er nu zelf ook steeds over en halen herinneringen op. Zo van: 'Jij hebt mijn stervende vader toen zo goed begeleid'. Doordat patiënten die herinneringen met ons delen, beseffen we nu pas echt wat een voorrecht het is dat we een stuk in het leven van deze mensen hebben mogen meelopen."

Uit een interview in het WeesperNieuws van 2016: 
Hanneke en Ser leerden elkaar kennen bij een studentenvereniging in Amsterdam. Met hun ideeën over de toekomst zaten ze al snel op één lijn: een gezin stichten, wat van de wereld zien, dan de verkorte huisartsenopleiding met als eindbestemming een eigen praktijk in een fijne plaats. In die volgorde. Toen hun oudste kind geboren was, werd Ser als tropenarts uitgezonden naar Afrika. Het jonge gezin vestigde zich voor vijf jaar in Zambia om daar te gaan werken. Spannend met zo'n jong kind? Helemaal niet, zeggen ze. "Als kind opgroeien in Afrika is prachtig, dat hadden we al gehoord van andere artsen die ons voor waren gegaan. De natuur, de vrijheid. En we hebben ons natuurlijk goed laten voorlichten". In Zambia kregen Ser en Hanneke een tweede dochter. In 1995 werd hun derde kind, een zoon, geboren. 

Ook voor Indra draait het huisartsenvak om het contact met mensen. Ze werkte eerst als arts op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis, maar het stond haar steeds meer tegen dat haar werk alleen draaide om het stellen van een diagnose. In 2007 maakte ze de overstap naar de huisartsenzorg en straks runt ze dus haar eigen praktijk. "Ik kan als huisarts de tijd nemen voor de mens achter de patiënt, zodat ik meer zicht kan krijgen op achterliggende oorzaken. We weten vandaag de dag dat veel klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn, ook veroorzaakt kunnen worden door bijvoorbeeld zorgen en stress. Door samen naar de achterliggende oorzaak te zoeken, kunnen we erger - zoals een burn-out - hopelijk voorkomen." 

'Het is een goede ontwikkeling dat mensen nu ook bij ons terechtkunnen met psychische klachten'

De toenemende aandacht voor psychische klachten - al dan niet in combinatie met lichamelijke klachten - is een van de positieve veranderingen binnen de onder druk staande gezondheidszorg, vindt Ser. "Neem de opmars van de praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg. Ik vind het een prima ontwikkeling dat mensen nu gewoon bij hun eigen vertrouwde huisartspraktijk terecht kunnen met psychische klachten." Indra: "En het is trouwens ook zo dat lichamelijke klachten kunnen leiden tot geestelijke problemen. Omdat iemand bepaalde dingen niet meer kan bijvoorbeeld, werken of voor de kinderen zorgen, en het daar dan heel moeilijk mee heeft. We kunnen mensen hier binnen de eerstelijnszorg steeds beter in begeleiden."  

Versnipperde thuiszorg

Als nadelige verandering in de gezondheidszorg noemen de drie artsen unaniem de versnippering van de thuiszorg die als gevolg van de marktwerking is ontstaan. "Er wordt te vaak langs elkaar heen gewerkt, waardoor mensen soms niet de hulp krijgen die ze nodig hebben", zegt Indra. "Wij komen soms echt schrijnende situaties tegen", bevestigen Ser en Hanneke. 

De praktijk die Ser en Hanneke in 1991 overnamen was een praktijk aan huis. Dat was gebruikelijk in die tijd. "En het was ook wel praktisch, met het huishouden en de kinderen. Maar als ik het over mocht doen zou ik liever net als Indra meer een scheiding tussen werk en privé willen hebben." Voor Indra is die scheiding een fietsroute van om en nabij de dertig minuten. Ze woont namelijk in de Watergraafsmeer. "Ik vind Weesp en de inwoners van Weesp heel leuk en ik voel me hier ook erg welkom, maar ik blijf - zeker voorlopig - in Amsterdam Oost wonen." 

Moeder van vier

Waar ze die afstand tussen wonen en werk enerzijds juist fijn vindt, zoekt Indra anderzijds naar vormen waarop ze er ook op andere manieren en momenten voor haar patiënten kan zijn. "Ik heb zelf vier kinderen, dus ik weet uit ervaring dat een druk gezinsleven passen en meten is. Daarom gaan we met Huisartspraktijk Elise ruimere openingstijden voeren. Op maandag zijn we al om 7.00 uur open en op dinsdag gaan we juist tot 19.00 uur door. Ook kunnen mensen ons via de mail of Whatsapp een vraag stellen, al dan niet met een begeleidende foto. Dan kan ik op afstand hulp bieden en dat scheelt - op een drukke dag - weer een ritje naar de praktijk. Verder overweeg ik bij uitzonderingen consulten via Skype. Bijvoorbeeld als een kind ziek wordt in het buitenland en de ouders graag even met mij willen overleggen." 

Appen of skypen met de huisarts, dat kan een ritje naar de praktijk schelen

Hanneke luistert de plannen van Indra geamuseerd aan. "Ik vind het leuk dat ze zo enthousiast en bevlogen is. Wij zijn heel blij met Indra als onze opvolger. Ze gaat er haar eigen draai aan geven, maar onze kernwaarden - het contact met en het zorgen voor de mensen, de laagdrempeligheid van de praktijk - zijn ook de dingen waar Indra voor staat. Wij dragen onze patiënten met een gerust haart aan haar over."

Afscheid nemen van Ser van Gaalen en Hanneke Lesterhuis kan vrijdag 28 december van 14.00 tot 18.30 uur in de theaterzaal van De Hogeweyk aan de Heemraadweg.