Rosa, Mirte, Elise, Marijn en Tijke uit Blaricum waren afgelopen zomer, terwijl de mussen dood van het dak vielen, al helemaal in kerstsfeer. Zij maakten kerstkaarten voor de Stichting Skate4AIR, waarvan plaatsgenoot en Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage ambassadeur is. Skate4AIR wil mensen met taaislijmziekte een normaal leven geven.

Vrolijke tekeningen

Het vijftal creëerde tien vrolijke schilderijen en tekeningen, waar drukkerij Grafisch Atelier Blaricum belangeloos duizend kaarten van 10 x 10 cm van afdrukte.

'We vinden het leuk om dingen te verkopen waar mensen blij van worden'

De kerstkaartenverkoop is inmiddels gestart en gaat als een speer. Sterker nog: de kaarten zijn vrijwel uitverkocht. En dat levert een mooi bedrag op: een setje van tien kaarten kost 5 euro (voor vrienden 10 euro). De laatste setjes nemen de meiden zondag mee naar een Skate4AIR-dag in Thialf om ze daar te verkopen. De verwachting is dat ze dan 'los' zijn. Volgend jaar gaan de vriendinnen nog meer kaarten maken, is het plan.

"We vinden het leuk om dingen te verkopen waar mensen blij van worden", zeggen Mirte (9) en Marijn (10), leerlingen van de Bernardusschool. Daarnaast willen ze helpen omdat Marijns vriendinnetje de taaislijmziekte Cystic Fibrosis heeft.

Schaatsen op de Weissensee

De meiden komen in het nieuwe jaar ook weer in de benen door mee te doen aan een schaatstocht op de Weissensee in Oostenrijk. Het is overigens niet voor het eerst dat ze de ijzers onderbinden. Vorig jaar schaatsten ze al veertig kilometer en hielpen ze Uytdehaage al bij de stroopwafelverkoop bij Albert Heijn in het Oude Dorp. In Oostenrijk willen de meiden minimaal 750 euro bij elkaar schaatsen

Maar komende 22 januari gaan de ondernemers in de dop opnieuw naar Oostenrijk met als doel minimaal 750 euro bij elkaar te schaatsen. Ditmaal willen ze het maar liefst honderd kilometer volhouden. "Dit is misschien een beetje hoog gegrepen, maar de zin is er", zegt Marieke Ton, de moeder van Marijn. De meiden zijn momenteel wekelijks aan het trainen op de ijsbaan in Utrecht. Marieke begeleidt de meisjes. Willem Heeringa (vader van Mirte) en Gerard Ton (vader van Marijn) schaatsen de tocht van 200 kilometer.

Sponsortocht

Naast de kerstkaartenactie is er nog een sponsortocht door de groepen 5, 6 en 7 van de Bernardusschool. Zij schaatsen op 14 december voor Skate4AIR op de Brink in Laren. Een week eerder verzorgt Jochem Uytdehaage voor hen een 'droogtraining' en vertelt hij over taaislijmziekte.

Skate4AIR

Skate4AIR organiseert uitdagende schaatstochten: de Skate4AIR Classic in Oostenrijk en de Daylight Challenge in Zweden. Een unieke ervaring waarmee de deelnemers hun grenzen verleggen, zoals mensen met taaislijmziekte dat dagelijks doen. Zo wordt geld opgehaald voor onderzoek dat de ontwikkeling van medicijnen het laatste zetje geeft dat zo hard nodig is. Samen schaatsen tot het niet meer nodig is.

Marieke Ton: "Aan de tocht op de Weissensee doen 150 schaatsers mee, waaronder ook CF'ers. Het wordt magisch en we weten waarvoor we het doen."