De hele dag lopen vandaag allemaal cameramensen, geluidsmannen en andere technici door de Middenstraat voor de opname van de reclame van de Postcodeloterij die begin volgend jaar wordt uitgezonden.

Van herfstige motregen naar winterse sferen

De hele straat wordt afgezet. Razendsnel wordt de Middenstraat, waar een herfstige motregen naar beneden valt, omgetoverd naar winterse sferen. Een sneeuwkanon blaast de straat en een paar gevels wit. Ingepakt in warme jassen nemen Postcodeloterij-ambassadeurs Gaston Starreveld en Nicolette van Dam hun wervende teksten op. Alles gebeurt vlak voor de deur van een van de woningen aan de Middenstraat. De nog aanwezige bewoners kijken vanaf een afstandje mee. 

Dat Weesp populair is als het gaat om het opnemen van tv-reclames, weet ook de Postcodeloterij als geen ander. Pakweg zes jaar geleden kwam de bekende loterij (helaas zonder geldprijzen) ook al eens naar Weesp. Toen namen Gaston Starreveld en oud-journaallezer Harmen Siezen deze reclame op op de Simon de Vliegerlaan.

Weesp is erg fotogeniek

Nu dus de Middenstraat. Dat de Postcodeloterij weer neerstrijkt in Weesp heeft twee redenen. De minst romantische: Weesp ligt dicht bij Amsterdam, waar het productiebedrijf van de reclame en de meeste crew vandaan komt. "We zijn daarom meestal wel rond Amsterdam te vinden. We komen naar deze regio, maar bijvoorbeeld ook naar Alkmaar en omgeving. Allemaal rond Amsterdam", vertelt een van de reclamemensen van de Postcodeloterij.

Deze straat is precies wat we zochten

Maar het gaat verder dan dat alleen. "We vinden Weesp ook gewoon erg fotogeniek. Zoals deze straat, dat is precies wat we zochten. We zoeken steeds een straatje dat we allemaal wel herkennen. Een lieflijk straatje dat overal zou kunnen zijn en waar eigenlijk iedereen wel heel graag zou willen wonen. Met hele chique straten hebben we niks, net zo min als dat we voor de Erasmusbrug zouden gaan staan. Het moet herkenbaar zijn. En dat is dit, daar waren onze locatiescouts al snel achter. We zijn er heel tevreden over."

Na het korte praatje gaat de opnameploeg verder. Op alle details wordt ondertussen gelet. De lampen ergens anders, een beetje extra sneeuw op de planten voor de deur. Weesp moet er natuurlijk wel goed uitzien op televisie.