Sandra van der Spruit en Tamara Schipper waren de aanstichtsters van deze bijzondere avond in de Grote Kerk aan de Nieuwstraat waarover in superlatieven werd gesproken en geschreven. Maar zonder al die andere mensen die hun steentje bijdroegen, was het allemaal nooit gelukt. "Het is eigenlijk onmenselijk wat we toen hebben weten neer te zetten en het was ook best spannend of het allemaal wel zou lukken", durft Sandra twee jaar later wel te erkennen.

Iets met een diner

Even terug naar 2015-2016. Tamara en Sandra bereidden een editie van You Better PINK voor die de twee voorgaande benefietavonden in Nigtevecht achteraf bijna zouden doen verbleken. Bijna, want ook die edities in 2011 en 2013 waren erg geslaagd én leverden een mooi bedrag op voor Pink Ribbon. In de zomer van 2015 vertelde Sandra aan Tamara dat ze wel weer een You better PINK zou willen organiseren, maar dan heel anders, iets met een diner. "Tamara was er meteen voor in en vroeg of ze mee kon doen. Natuurlijk zei ik geen nee, ik zou wel gek geweest zijn, zij heeft zoveel ervaring met het organiseren van evenementen." Die samenwerking was een gouden greep. Eén en één bleek drie.

Diep onder de indruk

Het werd een heel bijzondere avond. De tweehonderd gasten gingen diep onder de indruk naar huis. De gasten kregen in de fraai uitgelichte en aangeklede kerk een feestavond voorgeschoteld met zang, dans, cabaret en voortreffelijk eten. Tom Egbers als presentator, Dionne Stax als veilingmeester. Er waren optredens van onder anderen Niet Schieten!, Rick 'Dutch Diamond' van der Kroon en Sandra zelf. Er waren ook nog cadeaus, verlotingen, een tafelgoochelaar en een gospelkoor. En er was de moedige Joyce, die vertelde over haar borstkanker.


Gala in de Grote Kerk, allemaal voor het goede doel

Borstkanker is geen feest. Maar dit feestje was wel nodig

Omarmd

In de aanloop naar dat 'iets-met eten' zamelden de twee al een half jaar lang met allerlei acties geld in voor Pink Ribbon. Zo waren er 'Heel Weesp Helpt' tijdens het Sluis en Bruggenfeest, de 'You better PINK-statiegeldactie', de winkelactie 'Weesp kleurt ROZE'. "En vergeet het WeesperNieuws niet", zegt Sandra. "Doordat jullie onze actie omarmden kregen we er heel veel aandacht voor. Je kon de krant niet openslaan of You better PINK stond er wel in." In de krant werd ook een indrukwekkende interviewserie gemaakt, met vrouwen uit Weesp met borstkanker. Het WeesperNieuws kreeg voor deze serie trouwens een nominatie voor de prijs voor de Nieuwsbladjournalistiek.

Om het onderzoek naar borstkanker te steunen, was het natuurlijk ook allemaal begonnen.Toen Sandra een goede vriendin had verloren aan de ziekte, besloot zij zich in te zetten voor Pink Ribbon. Op haar manier, met mooie feesten. Of zoals Sandra het zelf zo mooi verwoordde:  "Borstkanker is geen feest. Maar dit feestje is wel nodig."

Heel Weesp deed mee

Het begon dus allemaal met de plannen van twee dames, maar zij kregen onderweg heel veel steun. Maar goed ook. "Van een leuk plan werd het een mega-operatie. Als niet zo ongeveer heel Weesp gemobiliseerd was, hadden we dit nooit voor elkaar kunnen krijgen. Dan denk ik aan al die vrijwilligers die tijdens de Benefietavond zelf meewerkten, in de bediening, als gastvrouwen- en heren, of achter de schermen. Zeker 60 waren het, alleen op de avond zelf al. Licht en geluid werden die avond gratis verzorgd. Alle ondernemers in Weesp die op allerlei manieren hun steentje bijdroegen. Dat ging van alle catering op de avond zelf, helemaal gratis aangeboden, tot aan catering voor de crew. Alles kregen we. Op de begroting stond het bedrag voor catering op nul. Tamara en ik hebben elkaar tijdens voorgesprekken bij die ondernemers vaak verrast aangekeken. Dan hoopten we op een mooie korting, maar werd alles gewoon voor niks aangeboden. Zoveel Weesper ondernemers die ons aan alle kanten steunden!"

Van een leuk plan werd het een mega-operatie'

Een dag na het benefietdiner schreven we op weespernieuws.nl: 'Wat Sandra en Tamara met z'n tweetjes hebben neergezet is fantastisch. Maar wat ze daarnaast met hun positieve instelling hebben weten los te maken in de Weesper samenleving is net zo fantastisch en misschien wel uniek. Ook dat was een emotie na afloop van deze avond: kijk eens wat wij met elkaar in Weesp tot stand kunnen brengen! Bij het WeesperNieuws zijn wij er trots op dat we daar gedurende ons jubileumjaar een publicitaire en verbindende bijdrage aan hebben mogen leveren. We maken een diepe buiging voor Sandra en Tamara voor dit fantastische resultaat.'

50.000 euro

De opbrengst van al die acties leverde een donatie op van meer dan 50.000 euro (de teller liep na de avond zelf nog verder op) voor onderzoeken en projecten op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker. Een bedrag dat alle verwachtingen overtrof.


Tamara en Sandra zijn er beduusd van. Het bedrag liep nog op tot 50.000 euro.

Terugblik

Al met al een prachtig project om op terug te kijken, en dat doen Tamara en Sandra ook. "Zeker op 5 november zelf hebben we nog wel even teruggedacht aan hoe mooi het allemaal was." Zo mooi, dat de twee heel misschien voorzichtig wel weer eens denken aan een vervolg? "Drie keer is voorlopig scheepsrecht voor You better PINK", zegt Sandra. "Het was fantastisch, nog steeds word ik door mensen in Weesp aangesproken over die avond. Niet alleen door het prachtige bedrag dat we aan Pink Ribbon konden schenken, maar ook door de saamhorigheid die het in Weesp teweegbracht."

'Dit kun je bijna niet meer overtreffen'

"Maar toch, dit kun je bijna niet meer overtreffen, en misschien moet je dat ook niet willen. Zoveel mensen die hun bijdrage leverden en de grote verrassing voor iedereen die die avond naar de kerk kwam. Mensen wisten nog niet wat ze konden verwachten. Het is heel symbolisch, met het benefietdiner is You better PINK op 5 november afgesloten, op de datum van de sterfdag van mijn vriendin, om wie het ook allemaal begonnen is. Daarmee is de cirkel wel mooi rond."

Voorlopig (dat dan weer wel) komt er dus geen vervolg op You better PINK, daar zijn Tamara en Sandra het over eens. Gelukkig hebben we de foto's nog.Sandra en Tom


Feestelijke bediening


Rick van der Kroon doet Neil Diamond


Veilingmeester Dione Stax stuwt de prijzen op


Sandra: "Borstkanker is geen feest, maar dit feestje was wel nodig"